Un Sant Joan sense castells a Valls

Crònica. Adaptar-se a la situació. Una vintena de castellers de la Vella i la Joves, amb mascaretes, van participar en un acte ahir al migdia

24 junio 2020 19:00 | Actualizado a 24 junio 2020 19:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En una situació normal, ahir al migdia la plaça del Blat de Valls hagués estat plena de gom a gom a la Diada de Sant Joan. És la cita que obre la temporada castellera. Enguany, però, ha estat diferent.

Ningú ho va fer públic, i a un quart d’una del migdia les dues colles vallenques entraven a plaça. Un centenar de persones es van aplegar a plaça i el carrer de la cort tot mantenint distàncies. Els veïns observaven l’ambient des del balcó mentre feien fotografies, i curiosos que passejaven es quedaven una estona.

S’hi respirava una sensació estranya. Els participants de la Joves i la Vella van destacar l’emotivitat d’un acte «simbòlic», però que va servit per reivindicar la presència de les colles a plaça aquest Sant Joan malgrat la suspensió, enguany, de la diada castellera per la pandèmia del coronavirus.

Després del tradicional llançament de la moneda a l’aire al carrer de la Cort per decidir l’ordre, una comitiva de vint castellers per colla –responsables, canalla i grallers equipats amb mascaretes (algunes fetes per a l’ocasió) i guardant distàncies de seguretat–va entrar a plaça. Primer la Joves, seguida de la Vella. A l’escenari de la primera gran diada de la temporada, durant la qual se solen veure construccions de gamma extra, els grallers de cadascuna de les colles van fer sonar el toc de castells i han abandonat la plaça després de la interpretació dels Els Segadors.

Al marxar, la gent aplaudia i les dues colles van anar cap als seus respectius locals. «Aviat tornarem a veure castells a plaça», comentaven unes veïnes dretes a davant l’Ajuntament. En un horitzó proper sense actuacions al calendari tradicional i probablement sense Concurs de Castells a principis d’octubre, les colles castelleres confien en poder celebrar les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, que està previst que es facin entre el 29 de gener i el 7 de febrer del 2021.

El basilisc petit

Ahir, la festa continuava i van tenir lloc diferents actes. La majoria en format virtual. Per exemple, a dos quarts de sis de la tarda va néixer el basilisc petit de la colla gegantera La Pessigolla en un vídeo pel canal de Youtube.

«Ens hem hagut d’adaptar a la situació actual i per això hem fet un vídeo», explica el constructor d’imatgeria festiva i el president de la Pessigolla, Sergi Iglesias.

Al juliol passat durant la Setmana Cultural de l’entitat, es va fer públic l’ou que havia post el basilisc a la façana del local. Aquest febrer, Iglesias el va començar a fer fins ara. El portaran nens de 9 a 12 anys i pesa uns 15 quilos.

«El modelatge el vaig fer amb fang, l’estructura amb motlles d’escaiola i fibra de vidre», diu.

El ball i la música és la mateixa que el basilisc gran. «El petit és més bufó i divertit. Quan es pugui ens agradaria fer una presentació en directe del nou element», remarca Iglesias.

Així, la voluntat de la colla és afegir el basilisc petit al seguici cerimonial petit. El basilisc gran es va estrenar l’any 2017 i un any més tard es va incorporar al Seguici Cerimonial de la ciutat.

Al vespre i durant la nit, a través del compte de Youtube hi van haver diferents concerts, com per exemple Obeses, el Diluvi i Sense Sal.

Avui, serà l’últim dia de festa major a la ciutat. Al Santuari de la Mare de Déu del Lledó i a través del Facebook es farà la renovació del Vot de Poble. A més, hi haurà concerts a través de les xarxes socials.

Comentarios
Multimedia Diari