Un aparador d’artesania, oficis i gastronomia

La Fira de Sarral, de tradició centenària, ofereix diferents activitats
com la degustació de vins locals, cercavila de gegants, entre altres

09 diciembre 2019 08:40 | Actualizado a 10 diciembre 2019 13:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Sarral va convertir-se ahir en un aparador d’artesania, gastronomia, maquinària i demostracions d’artesans i oficis. La Fira de Sarral, de tradició centenària, ofereix diverses activitats, entre les quals destaquen la cercavila de gegants, capgrossos i gralles i la degustació de vins locals.

Ahir al matí milers de visitants d’arreu no es van voler perdre la fira agrícola i industrial. «Venim cada any i ens agrada», deia una veïna de Valls. Al Museu de l’Alabastre hi havia demostració de l’ofici a càrrec d’Isidre Magre. Al carrer Major les olors anaven canviant: olor de pa, coques o embotits. I és que allí s’aglutinaven diferents productors d’arreu.

A la plaça de l’església hi havia demostracions de l’ofici. Per exemple, allí hi havia l’artesana tèxtil de Valls, Mònica Fontanillas de soroll de telers fa uns deu anys que participa a la fira de Sarral. «Utilitzo un teler de baix llis que és el que s’utilitza per fer les peces, els xals i normalment ho faig de llana o seda. Pel que fa el color és de tint natural extret de plantes com ara la camamilla o d’un insecte el pericó».

Explica que la tècnica de tenyir s’ha perdut i que poques persones ho fan. «Potser a tot Catalunya som unes deu teixidores», va dir Fontanillas. Va afegir que «abans en època medieval n’hi havia una a cada casa però després van venir les indústries». Fontanillas pot tardar unes sis hores. «El teler té uns 80 centímetre i és la mida que surten. El procés de tenyir és a part i és un procés molt lent».

Una altra artesana és la Mireia Magre que fabrica joies amb alabastre. «Fa dos anys que faig parada de carrer i per a mi aquesta fira és estar a casa», va dir. De fet, remarca que es pot fer una altra varietat d’aquest ofici i totes les joies són úniques.

«A més, combinem l’alabastre blanc de Sarral amb el marró autèntic de les pedreres i a partir d’aquí podem fer de tot: penjolls, arracades», va destacar Magre. «Abans hi havia més parades a la plaça del mercat enguany no hi ha massa cosa», lamentava una veïna a una altra.

Ahir al matí, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va inaugurar la Fira Agrícola i Industrial de Sarral. Prèviament, va ser rebuda a l’Ajuntament per l’alcalde de Sarral, Jaume Fornés, i altres membres de la Corporació i va signar el llibre d’honor del municipi. Llauradó va destacar el dinamisme de la fira i «l’aposta del municipi per la difusió dels seus productes locals, dels que sobresurten el vi i l’artesania de l’alabastre». Com no podia ser d’una altra manera, l’ofici d’alabastre va ser el protagonista amb una demostració del treball d’aquest mineral que al llarg dels segles ha anat de la mà del municipi de Sarral. A la plaça de l’església es podien degustar degustar diferents vins locals i la demostració de diferents oficis artesans.

També va tenir lloc l’esmorzar del firaire que consistia amb pa amb llonganissa a la brasa i vi local. No feia molt de fred i els visitants observaven i compraven algun producte o menjar.

A la tarda va tenir lloc i cada 30 minuts de la projecció ‘Records del passat a Sarral, Festes i Nadal del 1969 a finals de l’any 1970’.

Es tractava d’imatges inèdites, i cedides per les famílies: Moliner Mariano, Tarragó Miquel i Freixas Miquel, amb feina d’Albert Esteller, a la Sala annexa a la Llar d’avis.

Originària del segle XIII

La població ha celebrat la fira de manera ininterrompuda. Abans era agrícola, i ara és més artesanal. La Fira de Sarral és un dels esdeveniments populars i comercials més antics i importants de la Conca de Barberà. La Fira de Sarral, originària de mitjans del segle XIII quan es feia en honor a Sant Lluís, se celebra actualment només durant un dia. L’objectiu de la fira agrícola i industrial i la mostra d’artesania, és donar a conèixer el municipi en l’àmbit turístic, cultural i històric.

Comentarios
Multimedia Diari