Un assaig obert per buscar portadors a l'Espluga de Francolí

Reportatge. El grup de Nanos de l’Espluga de Francolí va fer una crida per buscar portadors pel seguici de la Festa Major

15 julio 2019 07:00 | Actualizado a 15 julio 2019 07:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El grup de Nanos de l’Espluga de Francolí podrà sortir per la Festa Major d’enguany. Encara no se sap quants en sortiran. De moment, en són vuit, i els hi agradaria assolir arribar els dotze. Ahir a les set de la tarda, van fer un assaig obert a la piscina municipal del poble. Els van col·locar el capgròs i els van ensenyar el ball dels Nanos.

La presidenta de l‘Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, Magda Buldó va explicar ahir que «la idea és que provin el capgròs, la comoditat, i vegin com funcioni. La idea és que aguantin tota la cercavila seguida».

Els requisits per portar els Nanos era ser majors de 12 anys amb un mínim de 150 centímetres d’alçada.«Si hi ha nens més petits però que fan l’alçada i se senten còmodes també podran sortir. El problema serà trobar els dotze capgrossos, però sortirem igual», afegeix la presidenta.

De fet, hi ha tres persones de l’any passat que continuaran. «Per això hem fet aquest assaig obert per veure si arribem a les dotze, però creiem que podran sortir unes vuit persones». La Festa Major de l’Espluga serà del 25 al 29 de juliol, i els nous portadors hauran d’assajar algun dia més abans del dia.

«Com és un ball oficial, molta canalla ja coneix el ball, i haurem de concretar algun pas més. No obstant, al llarg de la cercavila els moviments són més lliures, i per tan només s’han d’aprendre el ball de Nans», diu la presidenta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, Magda Buldó.

Els nens i nenes poden escollir el capgrós que més els hi agrada. «N’hi ha alguns que pesen més, i aquests els hi deixarem pels nens que puguin». Els dos tricornis tenen 70 anys d’història. «Aquests farem que surtin a la cercavila», assegura Magda Buldó.

Història

Inicialment l’Espluga ha tingut sempre 9 capgrossos de personatges de l’imaginari popular propis de la postguerra civil espanyola. Els primers capgrossos que va adquirir l’Ajuntament de l’Espluga el 1947 van ser els dos massers (o tricornis) i el vell i la vella. Van arribar juntament amb el gegant i la geganta, procedents de la casa Ingenio de Barcelona, d’on van sortir molts capgrossos i gegants per pobles de Catalunya, amb el mateix motllo.

Per obtenir els diners per la compra d’aquests elements festius, en plena postguerra civil, l’Ajuntament va carregar una pesseta (0,006 cèntims d’euro) de cada cartilla de racionament a tots els veïns de l’Espluga. Uns anys després es va comprar el turc i la cubana (o gitana), i a principis dels anys 80, els tres germans Marx.

El febrer del 2016 l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga va iniciar el projecte de reproducció dels 9 capgrossos històrics de l’Espluga. L’Ajuntament, propietari dels capgrossos, en va finançar en compliment del conveni que té amb l’entitat portadora.

Comentarios
Multimedia Diari