Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Un centenar de participants en la Plantada de Safrà

Montblanc i Santa Coloma de Queralt s’han unit per donar a conèixer el cultiu de safrà amb dues accions prèvies als esdeveniments: Safrània i Som terra de Safrà.

José Manuel Baselga

Whatsapp
Segona Plantada de Safrà que tingué lloc a Santa Coloma de Queralt. Foto: CEDIDA

Segona Plantada de Safrà que tingué lloc a Santa Coloma de Queralt. Foto: CEDIDA

Per segon any consecutiu Montblanc i Santa Coloma de Queralt s’han unit per donar a conèixer el cultiu de safrà amb dues accions prèvies als esdeveniments: Safrània i Som terra de Safrà.

Per aquest motiu, el divendres 11 al matí un centenar de persones van procedir a la plantada de safrà, una acció simbòlica que visualitza la unió d’aquest cultiu amb el territori i la seva gent, en un espai habilitat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, al costat mateix dels horts, tocant al riu Gaià.

Prèviament hi hagué una introducció per part del productor local, Toni Rius, que va explicar les característiques i singularitats del safrà produït a la zona i com tenir cura del cultiu al llarg de l’any. Tot seguit, gràcies a la donació de bulbs autòctons per part de Safrà Colomí, la marca de safrà de Santa Coloma de Queralt i la Baixa Segarra, es va procedir a la plantació d’un miler de bulbs. 

Acabada la plantada es va celebrar l’esmorzar popular a l’emblemàtic espai de les Fonts de les Canelles, a base d’arengades en escabetx amb safrà, preparades per Nati Ninot, amanida i fruita.

L’activitat ha estat valorada positivament, la qual ha donat a conèixer, de primera mà, com s’inicia el cicle que permetrà collir-ne el fruit d’aquí a uns mesos. 

La segona part del cicle es realitzarà a la vila de Montblanc, on s’ensenyarà com procedir a la collida de flors. Això serà al novembre. Pel que fa al conreu del safrà, es necessita un clima mediterrani amb estius secs (massa pluja pot podrir-lo), una primavera moderadament plujosa i algunes pluges abans de la collita. Resisteix glaçades de fins a –10°C i altes temperatures a l’estiu. Es planta a l’estiu, per multiplicació de bulbs fills que neixen a la base del bulb mare. L’època de recol·lecció varia segons el país, però sol estar entre setembre i novembre.

Les flors es tallen senceres i a continuació cal posar-les a assecar, de vegades sobre una pedra calenta o un braser suau durant una mitja hora. Es deixen refredar i es treuen els pistils.

Temas

Comentarios

Lea También