Un centenar de persones recorden les víctimes de la repressió franquista a Tarragona

80 anys després de la Guerra Civil, el Govern es planteja la memòria històrica com una assignatura pendent i es compromet a tirar endavant el projecte d'identificació genètica

19 mayo 2017 19:38 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Prop d'un centenar de persones s'han acostat aquest diumenge a retre homenatge a la fossa comuna del cementiri de Tarragona, on descansen les restes de 771 persones víctimes de la repressió franquista. És un acte organitzat per l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona (AVRFT), que fa sis anys va dignificar l'espai amb panells amb els noms de les 771 víctimes. La presidenta de l'entitat, Montserrat Giné, apunta que "hi ha molta feina per fer" 80 anys després de la Guerra Civil. El Govern es planteja la memòria històrica com una assignatura pendent i s'ha compromès a tirar endavant el projecte d'identificació genètica. La directora general de Relacions Institucionals, Carme Garcia, ha apuntat que la Generalitat hi treballarà perquè ja hi ha els "instruments legals i polítics" per dignificar la memòria dels represaliats.

Giné ha defensat que es continuïn fent actes d'homenatge als represaliats pel franquisme durant la guerra civil, la postguerra i la dictadura perquè és un tema que les famílies van portar durant anys "de portes endins". "Necessitàvem exterioritzar i explicar-ho de portes en fora", ha assegurat la presidenta de l'associació, que ha detallat que fer-ho públic ha servit perquè hi hagi famílies que s'hagin assabentat ara que els seus familiars, que pensaven que havien mort a la Guerra Civil, van ser en realitat afusellats. 

Per tot plegat, la qüestió és vista encara com una "assignatura pendent", tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, malgrat que "hi ha instruments per fer polítiques de memòria històrica" i "dignificar els represaliats" però cal "donar-li més impuls", segons ha detallat Garcia. Segons la directora general de Relacions Institucionals, s'ha fet "una feina tremenda" però ha lamentat que "80 anys després, encara no tinguem identificades les persones mortes arreu de Catalunya". "Això passa a pocs països", ha dit.

Amb tot, Garcia ha recordat que el Govern té una "voluntat clara" de tirar endavant el projecte d'identificació genètica. De fet, ja té registrats més de 5.000 familiars que tenen persones desaparegudes amb les quals es podran fer treballs amb ADN per identificar les restes que hi ha en més de 300 fosses comunes a Catalunya. "Un estat que vol ser sobirà ha de superar l'assignatura i construir la part de la història esborrada per poder un pas democràtic endavant", ha afirmat Garcia, que ha dit que "fins que no es pugui donar a tothom el lloc que correspon, no es podrà avançar".

Durant el seu discurs, la presidenta de l'AVRFT ha lamentat que es repeteixi ara, amb la crisi dels refugiats, "el reflex" dels republicans marxant a l'exili amb les imatges de "famílies senceres com les nostres, que marxen per la repressió i la guerra al seu país".

Absència del Partit Popular

A l'acte hi han participat tots els representants dels partits polítics a Tarragona a excepció del Partit Popular. Giné ha lamentat que no hi fossin i ha explicat que malgrat que tots els anys els han convidat, mai han assistit. "Volem tota la representació institucional en actes d'homenatge perquè eren ciutadans del nostre país, republicans que van ser assassinats per ser-ho quan el govern republicà va ser elegit a les urnes", ha recordat. 

Jornades històriques a Tarragona

Finalment, la regidora de Cultura a l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha explicat que el consistori prepara unes jornades històriques al voltant de la memòria històrica i que es posarà en marxa el 15 de gener del 2017. "Seran vint dies de monogràfics específics de recuperació de memòria històrica i amb recreació històrica, com fem amb altres festivals a la ciutat, com Tàrraco Viva", ha exemplificat Floria.

Comentarios
Multimedia Diari