Un de cada deu ciutadans de Valls reconeix sentir-se en una situació de soledat

L’Ajuntament reclama voluntaris per acompanyar aquelles persones grans que no tenen ningú al seu costat

03 diciembre 2020 19:30 | Actualizado a 04 diciembre 2020 14:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’11 per cent dels veïns de Valls afirmen que no tenen ningú a qui recórrer quan tenen un problema i que, per tant, se senten en situació de soledat. Aquesta detecció es va fer fa tres anys mitjançant una enquesta a la població de la capital de l’Alt Camp i, probablement, les dades ara mateix hagin augmentat amb la situació sanitària actual.

Per tal de revertir aquest problema, l’Ajuntament de Valls, Càritas i la fundació Ginac estan fent una doble crida a través d’una campanya que han engegat plegats sota el nom A Valls, acompanyem la gent gran. Per una banda, es volen captar voluntaris que puguin acompanyar la gent gran de Valls que està sola i, per l’altra, poder tenir coneixement d’aquelles persones que no tenen ningú i així poder-les connectar amb els voluntaris, activant els Serveis Socials.

«La Covid-19 ens ha ajudat a detectar més vulnerabilitats de la gent gran de Valls i això ens fa reflexionar per intensificar les accions a través d’un treball de voluntariat», va explicar el regidor d’Acció Comunitària, Jordi Cartanyà, durant la presentació de la campanya que va tenir lloc ahir.

Les persones que es presentin voluntàries rebran la formació corresponent per tal de gestionar les emocions de la gent gran i d’altres aspectes. A més, tindran la cobertura legal d’assegurança.

Aquest projecte, a més, vol apel·lar a la responsabilitat social de la població. «Hi ha molta gent gran que ha dedicat la seva vida aportant moltes coses a la societat i és la nostra responsabilitat retornar això a aquestes persones», va explicar el regidor. «Només es tracta de destinar una petita part del nostre temps a acompanyar-los, amb unes hores al mes n’hi ha prou», va afegir.

Actualment ja hi ha una petita xarxa de voluntaris a Valls que cobreix les necessitats que s’han pogut detectar. N’hi ha nou a través de Càritas i tres de la fundació Ginac. Entre tots donen cobertura a una quinzena de persones grans, fent acompanyaments. Tot i això, «hi ha un bossa desconeguda de gent que està sola», va afirmar Cartanyà. I és en aquestes persones on es vol incidir.

Tot i que la campanya s’adreça específicament a la gent gran, l’enquesta que es va fer a la població posava de manifest que hi havia un nombre important de persones que afirmaven sentir-se soles d’edats compreses entre els 40 i els 60 anys. En aquest sentit, des de l’Ajuntament no descarten ampliar els acompanyaments més enllà de la tercera edat. «Volem tenir un bon coixí de voluntaris per poder abraçar encara més àmbits», va apuntar el regidor.

Per la seva banda, el president de Càritas de Valls, Joaquim Calvo, va manifestar també la necessitat de trobar voluntaris més joves, ja que molts dels que hi ha són d’edat avançada, «però amb molta motivació», va recordar.

La responsable de l’àrea social de la Fundació Ginac, Carme Ferré, va mostrar la seva satisfacció per la campanya i va afegir que «si les persones tenen el suport adequat es poden fer moltes coses».

Comentarios
Multimedia Diari