Un documental repassa la vida del bisbe Martí Alanis

El fil conductor comença al seu poble natal, el Milà, i acaba al Baix Penedès, on es retirà. La presentació d’avui es podrà seguir per Youtube

07 noviembre 2020 07:20 | Actualizado a 07 noviembre 2020 14:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

No serà com s’havia previst. Avui, a les set de la tarda, es podrà assistir a l’estrena del documental El bisbe Joan, que es podrà seguir a través del canal Youtube que s’emetrà des del Museu Comarcal de la Conca de Barberà a través de l’enllaç https://www.youtube.com/channel/UCIG1ghG5EJTiso5yRSmMCFw. L’acte estava previst celebrar-lo de forma presencial pel bon nombre de públic interessat en el tema, i que l’estat d’alarma per la pandèmia de la Covid-19 ho impedeix.

Aquest documental, del qual es podrà veure un fragment per internet, és el resultat del procés de maduració que ha viscut una exposició sobre la figura de l’arquebisbe Joan Martí Alanis (1928-2009) feta fa un any al Museu d’Alcover i presentada posteriorment en dos espais més del Camp de Tarragona. Ara, l’exposició Joan Martí Alanis i el mestratge del bisbe i el documental arriben de bracet a Montblanc, una de les viles on el bisbe Joan va deixar fonda emprenta en el camp de la docència durant la seva etapa de director del Col·legi de la Mare de Déu de la Mercè. Ho demostra el fet que Montblanc li té dedicat un monòlit que dóna nom a una avinguda del municipi.

En la inauguració telemàtica de l’exposició hi haurà parlaments del comissari de la mostra, Xavier Pete; de l’exalcalde de Montblanc, Josep Gomis, i de l’actual, Josep Andreu. La mostra es podrà visitar al Museu Comarcal fins al 27 de novembre i hi haurà a la venda el documental que es presenta, de cinquanta minuts de duració.

L’aparició d’aquest material apareix en coincidència amb el cinquantè aniversari de l’elevació de Joan Martí a l’episcopat, amb només 43 anys, com a bisbe d’Urgell, càrrec que va unit al de copríncep d’Andorra, esdevenint així el copríncep mitrat, el tercer més longeu en la història d’aquell país pirinenc.

El fil conductor del documental és la mateixa vida de Joan Martí, nascut al Milà «des de la seva terra natal fins al seu retir físic i mental en un petit poble del Baix Penedès, ja que se segueixen progressivament les seves passes per mitjà d’entrevistes i explicacions des de la majoria d’escenaris que el van acompanyar, juntament amb imatges, enregistraments i publicacions periodístiques fetes en el transcurs d’aquestes etapes», explica l’investigador i periodista Xavier Pete, també nascut al Milà, director i guionista del documental.

El treball vol posar èmfasi en la personalitat de l’arquebisbe Joan Martí durant les seves quatre primeres dècades, en les seves influències familiars i religioses més primàries, «i en el descobriment d’un professor de profundes arrels humanistes que va acabar redactant les directrius per modernitzar Andorra», subratlla Pete. És per aquesta raó que no existeix un equilibri quant a l’origen dels vint entrevistats, ja que només són Òscar Ribas i Joan Massa les veus seleccionades per opinar del recorregut pirinenc del bisbe i estadista. «La resta són la seva germana; companys seminaristes; companys professors i alumnes; periodistes i historiadors, i amics de la família Martí Alanis que van assaborir-ne la seva essència», indica el guionista.

Comentarios
Multimedia Diari