Un, dos, tres... tombs superats!

Valls va celebrar ahir al matí la 38a edició dels Tres Tombs de Sant Antoni. Com cada any, la plaça del Blat i els coneguts 'tombs de l´ajuntament' es van convertir en el centre d´atenció de totes les mirades

19 mayo 2017 16:44 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La plaça del Blat va ser ahir l’escenari preferit per vallencs, vallenques i visitants vinguts d’arreu per gaudir de la 38a edició dels Tres Tombs de Valls, un dels més matiners de la província, enguany superats pels de Santa Coloma de Queralt.

Va ser en aquest punt del recorregut on els traginers, vestits amb camisa i espardenyes, van demostrar les seves habilitats per guiar els cavalls per tal de superar el tram més complicat: els tombs de l’ajuntament, ubicats entre la plaça del Blat i el carrer Major i que any rere any aixequen una gran expectació.

A partir de mig matí, la gent va començar a dirigir-se cap a la plaça per guardar el millor lloc i així poder gaudir des de primera fila de l’espectacle protagonitzat per 300 participants arribats d’arreu de Catalunya i comarques de Castelló. Tocades les 13.30 h, el so dels timbalers de la Germandat del Sant Crist de Lepant baixant pel carrer de la Cort anunciava l’arribada de la comitiva i membres de la Policia Local i Protecció Civil van fer lloc perquè tots els carros poguessin passar amb total seguretat.

Els primers que van baixar per la plaça van ser els genets, alguns d’ells acompanyats per ovacions i aplaudiments mentre feien exhibició amb els seus cavalls. A continuació, arribava el primer carruatge, el de la imatge de Sant Antoni, i al seu darrere, tot un reguitzell de carros. La tensió entre els espectadors començava a augmentar.

La roda d’un dels primers carros va pujar a la vorera tot just a l’últim tomb, quan ja encarava el carrer Major. La gent va deixar anar un «Ui!», però únicament es va tractar d’un petit ensurt.

I arribava el moment més interessant amb el pas de la col·lecció de carros de bocois, d’una a quatre peces, que rememora la importància de la vinya i del comerç de vi a Valls. Càmeres, mòbils i tauletes tàctils sobrevolaven per captar les imatges més espectaculars de la jornada. Els traginers es posaven en marxa des del capdavall del carrer de la Cort i començaven a baixar la plaça del Blat per superar els dos tombs de la part baixa, uns tombs que s’han de fer sense parades, però a poc a poc, sense córrer massa. Les ovacions dels espectadors a cada tomb anunciaven que el tram s’estava superant amb èxit.

Vora les 14.30 h, la festa es va tancar amb el pas del carro gran de traginers, restaurat íntegrament el 2011. Després dels aplaudiments, tothom va començar a desfilar carrer de la Cort amunt, molts fent parada a les diverses pastisseries per comprar el tradicional tortell de Sant Antoni.


Repic manual de campanes
Un altre dels moments especials dels Tres Tombs de Valls, que es van posar en marxa a les 11.30 h des del barri del Fornàs, va ser quan els animals van ser beneïts mentre passaven per davant de l’església de Sant Antoni durant el segon tomb el repic manual de campanes de fons.

De fet, aquest mateix temple es va convertir ahir en el centre de la festivitat. I és que els Tres Tombs de Valls justament es fan al voltant de l’església de Sant Antoni. El primer tomb és per fora muralla, i després cada vegada es fan més tancats per l’interior del Barri Antic entre els seus carrerons estrets, fins a arribar al cor de la ciutat durant el tercer tomb amb el pas per la plaça del Blat i el carrer Major.


Documentats des del 1879
La tradició els Tres Tombs a Valls es remunta a 1879, any des del qual existeix documentació. És en aquella època que al Diario Vallense es parla extensament de la festa de Sant Antoni i de les curses al voltant de l’església. Malgrat tot, es calcula que ja es devia celebrar la festivitat des del segle XVIII, moment en el qual les mules tenien un paper molt destacat en les tasques del camp.

Comentarios
Multimedia Diari