Un estudi aclarirà la inclinació de l’església nova de l'Espluga

Des del passat mes de desembre el temple està tancat al culte per mesures de seguretat i per perill d’esfondrament

29 julio 2018 16:30 | Actualizado a 02 agosto 2018 12:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’església nova de l’Espluga de Francolí va encarregar realitzar un estudi geotècnic per determinar l’origen de la inclinació. Cal recordar que des del passat desembre està tancada al culte per mesures de seguretat i per perill d’esfondrament. I és que fa temps es van detectar esquerdes al cimbori.

«Tenim una petita comissió de tres persones per treballar per l’església, però no podem fer res sense el permís del Bisbat», explica el mossèn de l’Espluga de Francolí, Marcus Vincius Teseira.

La setmana passada van començar a fer l’estudi i ha durat dos dies. Els tècnics van realitzar tres sondejos de 10 i 12 metres de profunditat i dues exploracions de dos metres. 

Aquestes mostres del subsòl s’hauran d’analitzar. L’estudi geotècnic té un cost aproximat de 1.300 euros.
«Això és el punt de partida per definir quins són els criteris que podrem fer amb l’església nova», afirma el mossèn. 

La previsió de l’anàlisi és de vint dies. «El nostre desig és quan tornem a les activitats parroquials al setembre puguem saber alguna cosa», puntualitza el mossèn.

També des dels Serveis Territorials van indicar-los que era convenient canviar alguns cabirons de fusta. Fins que no van tancar el temple només s’hi feien els enterraments. A davant de la parròquia, a la plaça de l’Església, s’hi troba l’església vella on se celebren les eucaristies i celebracions.

«A l’Espluga tenim la sort de tenir dues esglésies, i per ara en tenim suficient», conclou el mossèn. L’església nova  de l’Espluga de Francolí està situada davant de l’església gòtica que, a mitjan segle XIX, s’havia quedat petita per a les necessitats del poble.

És un temple neoclàssic construït entre 1860 i 1888 aprofitant les pedres del castell que, en aquella època, es trobava enrunat. Té una planta de creu llatina, amb dues naus laterals i cimbori sobre el creuer. 

Comentarios
Multimedia Diari