Un estudi dóna impuls a la protecció legal de la somereta del Montsant

L´insecte es va creure extingit durant més d´un segle

19 mayo 2017 17:44 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Diputació de Tarragona finança un estudi científic del Parc Natural de la Serra de Montsant per avaluar l'estat de conservació de la somereta del Montsant, l'insecte que es va localitzar de nou l'any 2011 en aquesta zona del Priorat després de més d'un segle sense tenir-ne notícia. Els treballs són previs a la preservació específica d'aquesta espècie amenaçada, que va ser descoberta per l'entomòleg Longí Navàs el 1897. De fet, la somereta (‘Lluciapomaresius panteli’), que pertany a la família de les llagostes i els grills, no té actualment cap protecció legal específica, malgrat la seva singularitat i el fet que es tracti d'una espècie exclusiva d'aquest territori.

L'estudi, que realitzarà el Parc Natural de la Serra de Montsant, gestionat per la Generalitat, esdevé el pas previ per a la protecció legal d'aquest insecte. En concret, se'n determinarà l'àrea de distribució, la dimensió de la població i els hàbits ecològics de la somereta, amb l’objectiu de determinar les vulnerabilitats i amenaces que pateix. Els resultats en determinaran els propers passos amb vista a la protecció legal de l'espècie.

La Diputació de Tarragona hi destinarà 17.000 euros, la pràctica totalitat del pressupost de la investigació. Aquesta aportació s'ha oficialitzat a través d'un conveni que han signat el president de la institució, Josep Poblet, i el subdirector general de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat, Jaume Vicens.

La somereta del Montsant va ser descoberta el 1897 per l'entomòleg Longí Navàs, originari de Cabacés, però no es va tenir cap més notícia de l'insecte fins l’any 2000, quan l’entomòleg Joan Barat la va localitzar al Priorat. Els treballs de redacció del Pla Especial de la Serra de Montsant van posar de relleu la importància de la somereta com a endemisme exclusiu del massís, i l’any 2011 el parc natural va organitzar-ne la cerca, amb èxit.

A les comarques de Tarragona només es coneixen dos endemismes d’àrea restringida: la somereta de Montsant i el caragol rupícola ‘Pyrenaearia molae’, inclòs des de 2011 en el llistat d’espècies amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura.

El desconeixement científic de la somereta de Montsant i l’absència de comunicacions científiques d’aquesta espècie han afavorit que sigui una espècie sense protecció legal. És per això que l'estudi que es durà a terme pretén assentar les bases per a la protecció d'aquest insecte, d’acord amb el previst a la llei estatal 42/2007 del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.

 

Comentarios
Multimedia Diari