Un fòrum ajunta una vintena d'entitats a Tarragona perquè es coordinin per canviar el model de ciutat

Els organitzadors consideren que el municipi està "desestructurat socialment i cultural"

19 mayo 2017 15:52 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un fòrum ha ajuntat aquest diumenge a Tarragona més d'una vintena d'entitats de diferents àmbits perquè es coordinin per impulsar un canvi de model de ciutat. Els organitzadors, sota el nom Primer Fòrum pels Drets Humans, consideren que la capital de la demarcació està "desestructurada" socialment i cultural. A banda, també lamenten "l'estat ambiental: patim una ciutat contaminada per la química", ha apuntat un dels organitzadors, Toni Navarro. Entre les entitats que hi participen hi ha Ecologistes en Acció, la PAH o les plataformes Oppida i Salvem la Platja Llarga. Des de les deu del matí fins a les deu de la nit, cada organització presenta el seu àmbit d'acció en una xerrada de vint minuts des de l'Associació Intercultural Puentes, al Port de Tarragona.

Així, l'objectiu del fòrum és que les entitats que treballen en diferents sectors s'adrecin a la ciutadania perquè "agafin poder", segons Navarro. "També és important que les entitats es coneguin entre elles i generar una nova ciutat que tingui una altra manera de fer les coses", ha apuntat. Així, cada organització ha plantejat el seu àmbit d'acció per sumar un col·lectiu i animar també la ciutadania a ser exigents amb l'impuls d'un model de ciutat que des del Fòrum recorden que "no és només un assumpte polític".

En un dels àmbits que l'organització creu que fa falta impulsar tot un canvi és en la cultura: "a Tarragona està en una situació molt precària, no es fan esdeveniments culturals i si ho comparem amb Girona o Barcelona, és un desastre total", ha afirmat un dels organitzadors de la jornada, que creu que l'absència d'oferta cultural –amb el gran potencial de la ciutat- repercuteix no només amb el turisme, sinó amb els mateixos veïns. Tot plegat, acaba generant una precarietat que afecta el moviment de la ciutat i els comerços, segons Navarro.

D'altra banda, des de l'organització assenyalen que les empreses petroquímiques que envolten la ciutat fan que el municipi acabi sent un entorn "contaminat i tòxic". "A les nits, les petroquímiques obren màquina per treure fums i es pensen la gent és cega. En patim les conseqüències", ha explicat Navarro, que ha reclamat també que es facin estudis clars de la qualitat de l'aire i un índex de malalties entre els veïns. 

Entre les entitats participants hi ha Organització tarragonina per l'educació, la ciència i la cultura; D'arrel; Una finestra al món, sobre el Sàhara, la Plataforma Salvem la Platja Llarga; el Fòrum de Tarragona per la Memòria; la Plataforma Oppida; Stop Mare Mortum; Unitat contra el Feixisme i el Racisme o la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Comentarios
Multimedia Diari