Un museu que recull la memòria i la història del Castell de Solivella

Peces arqueològiques, maquetes i plafons mostren el passat de la fortificació que corona el turó del petit municipi

19 mayo 2017 23:09 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després d’anys treballant en la recuperació del Castell de Solivella, el petit municipi de la Conca de Barberà ja compta amb el museu, un espai que permet al visitant completar la visita del castell i acabar de fer-se una idea de l’aspecte que tenia. Està situat al complex de La Societat, justament on hi havia els cups d’un antic celler. La rajola rogenca n’és un testimoni.

L’espai va ser inaugurat dilluns per la vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega, i ja ha estat incorporat a les visites guiades de Solivella, que passa per monuments destacats de la vila, com el castell, l’església de l’Assumpció i ara també el museu.

Es tracta d’un centre d’interpretació del castell, però també de l’arquitectura renaixentista de la comarca. A través de diferents plafons, s’explica la història de l’edifici, qui era la família Llorac –propietaris del castell entre els segles XV i XVIII–, així com les tasques que es van fer entre els anys 90 i els 2000 per recuperar l’edificació.

A més a més de la maqueta del castell que s’ha pogut fer a través de les excavacions i fotografies de les darreries del segle XIX, el centre també compta amb una mostra d’elements arqueològics, la majoria d’ells de guix.

«El castell va ser objecte d’espoli. Les peces de més valor van ser venudes i és per això que se n’han rescatat poques de pedra. La majoria són de guix», explica l’alcalde de Solivella, Enric Capdevila. Algunes curiositats es deriven de l’episodi de desmuntatge que va patir l’edificació a finals del segle XIX. L’escala major del castell, per exemple, és la que actualment es troba al Palau Maricel de Sitges.

La visita es completa amb una peça audiovisual, un apartat dedicat a l’evolució armamentista i com això afectava en les estructures de les edificacions, i un plafó interactiu que realça l’entorn geogràfic de la vila al llarg dels segles.

 

L’etapa d’esplendor

Gombau d’Oluja, senyor de Vallfogona, va ser qui al segle XII va construir el primer edifici de caràcter defensiu al turó actualment presidit pel Castell de Solivella. Després de passar per diferents mans i patir diverses reformes i ampliacions, el 1424 el rei Alfons el Magnànim va vendre l’edifici a Ramon Berenguer de Llorac. Va ser entre el segle XV i XVI que la construcció va ser profundament transformada, convertint-se en un dels edificis més imponents del Primer Renaixement a Catalunya. El nou castell va ser concebut com un casal residencial, a cavall entre el darrer gòtic i el Primer Renaixement.

Tot i la importància, el castell va ser abandonat i, a partir dels anys 80 del segle XIX, va ser objecte d’espoli. El 1915 es decidia enderrocar l’edifici pel perill que representaven les deficiències estructurals.

No va ser fins als anys 90 del segle XX que l’Ajuntament de Solivella va decidir recuperar el castell. Inicialment es van dur a terme uns camps de treball d’arqueologia de la mà de l’Escola Taller de l’Espluga de Francolí.

Va ser gràcies a l’1% Cultural que el 2008 la recuperació va ser finalitzada i, un any més tard, les instal·lacions eren obertes al públic. A partir de llavors es va treballar en el centre d’interpretació, un projecte que va poder ser acabat a través del programa Viure al Poble Més.

Comentarios
Multimedia Diari