Un museu tecnològic a l’Institut El Morell

Es podrà visitar fins demà i forma part d’un projecte impulsat pel Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí

07 junio 2019 06:36 | Actualizado a 07 junio 2019 06:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Crear un joc de dominó amb impressió 3D i amb números en relleu per la gent gran, jocs interactius d’habilitat i memòria robòtica, la creació d’aplicacions o fins i tot una de realitat virtual. Aquests són alguns dels treballs de Mix Technology.

Es tracta d’una exposició produïda pels alumnes de tercer d’ESO de l’Institut del Morell i que aglutina una mostra dels millors treballs de tecnologia que han desenvolupat durant tot el curs escolar. La mostra, va inaugurar-se ahir a les instal·lacions de l’Institut es podrà veure fins demà a la tarda. Està dividida en quatre àmbits: des de l’antiguitat fins al futur. 

El projecte Un Museu a l’aula (UMA) va néixer durant el curs escolar 2017-2018 per iniciativa del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. La proposta es basa en la concepció d’entendre el museu com un recurs pedagògic que permet treballar les competències i els continguts dels diversos àmbits d’una manera transversal. El llenguatge expositiu i les tasques a l’entorn del procés de creació d’una exposició són l’eix estructural d’un treball col·laboratiu entre el museu i l’escola. 

La coordinadora del projecte del Museu de la Vida Rural, Roser Servalls, explica que «nosaltes hem donat inputs de com es pot donar una exposició i hem anat oferint sessions explicant quins són els diferents equips de teball: comunicació, comissari, i ells es posen a la seva pell...».

El cap de departament de Tecnologia de l’Institut El Morell, Amadeu Borges destaca que «és un projecte que engloba moltes competències bàsiques. Això ens ha servit per treure el treball que fem dia a dia més enllà de l’institut». 

Els alumnes han participat i estan satisfets del resultat. «Hi ha un centre de dia aquí el Morell i hem pensat un joc perquè es puguin divertir», explica l’Aleix, alumne de 4t d’ESO.

Han creat fitxes de dominó amb impressió 3D on els números són més grans i tenen relleu. «Anirem a jugar amb ells a veure si els hi agrada», diu. També han creat un accessori per una alumna que té discapacitat que podrà obrir l’ampolla amb facilitat.

Participatiu i innovador
D’aquesta manera, el projecte UMA es concep com un programa pedagògic, lúdic, creatiu, participatiu i innovador que s’adapta a les necessitats i els interessos de cada centre. Un programa que s’inicia a l’octubre amb un curs de formació per a docents, que implica la visita al museu per aprendre com es crea una exposició des de dins durant la tardor i comporta que, al llarg del curs, els professionals del museu visitin el centre educatiu per tal d’acompanyar, assessorar i seguir tot el procés, fins a la gran inauguració. 

El projecte va iniciar-se com a prova pilot durant el curs 2017-18 amb la participació dels instituts Campclar, Els Pallaresos, Torreforta i l’Institut-Escola L’Agulla El Catllar i s’ha posat en funcionament aquest curs 2018-2019 amb la participació de l’Institut El Morell i l’Institut Joan Amigó.

Comentarios
Multimedia Diari