Más de Tarragona

Tarragona El Mirador

Un nou horitzó

Els resultats dels comicis catalans han recordat al govern espanyol que la majoria independentista no desapareixerà i que, per tant, cal abordar de forma decidida la resposta política

Jesús Gellida

Whatsapp
Un nou horitzó

Un nou horitzó

El govern català que sorgeixi de les noves majories parlamentàries ha de tenir ben present que haurà de donar resposta a les emergències múltiples que està patint Catalunya: l’emergència sanitària, l’econòmica, la social, la mediambiental i la democràtica. 

El nou govern sorgit de les urnes haurà de reforçar el sistema públic de salut per superar definitivament la pandèmia de la Covid-19, alhora que impulsar polítiques públiques per revertir les conseqüències econòmiques i socials de la crisi sanitària. En aquest sentit, cal donar resposta a l’augment de la pobresa, del risc d’exclusió social, de les desigualtats, de l’atur i dels salaris baixos amb un pla de xoc social; així com donar suport a les PIMES i als i les treballadores autònomes. Sobre això, la superació de les seqüeles econòmiques i socials de la pandèmia no pot venir per tornar a reproduir i perpetuar un sistema que precaritza la vida, que genera desigualtats i que depreda el medi ambient; sinó que ha de passar per potenciar unes polítiques actives d’ocupació, una reindustrialització i l’impuls d’una economia verda i circular interconnectades amb la consecució de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Pel que fa a l’emergència democràtica en un règim monàrquic del 78 en plena descomposició, la via del diàleg no serà fàcil ni donarà resultats immediats. Una taula de diàleg que de consolidar-se avançarà en una direcció o una altra segons la nova majoria parlamentària i el nou govern que sorgeixi de les eleccions passsades. Així mateix, els resultats dels comicis catalans han recordat al govern espanyol que la majoria independentista no desapareixerà i que, per tant, cal abordar de forma decidida la resposta política. En aquest sentit, l’atzucac que viu Catalunya s’ha de superar tornant al 80% de la població que defensa el dret a decidir, articulant un bloc constituent perquè –a través d’un referèndum d’autodeterminació vinculant– els catalans i catalanes puguin decidir el seu futur com a subjecte polític. Un nou horitzó és necessari per a la reconstrucció de la majoria social sobiranista però, també, per a la reconstrucció econòmica i social de la Catalunya post Covid-19. Un horitzó que conjugui la qüestió nacional amb la qüestió social, juntament amb una política d’aliances fraternals amb la resta de pobles de l’Estat i d’Europa és la via per a la consecució de la República Catalana però, també, per avançar en la ruptura democràtica i constituent del règim monàrquic del 78.  

Aquesta hauria de ser la bandera del diàleg, la negociació i les urnes, però si el govern del PSOE –i d’Unides Podem– tornen a fracassar en la resolució política del conflicte, llavors la via de l’«Ho tornarem a fer», de la desobediència civil, de la mobilització social, s’obrirà pas per millorar les condicions de vida de la gent i per aconseguir l’objectiu republicà. 

Jesús Gellida: Politòleg, investigador social i escriptor.

Temas

Comentarios

Lea También