Un ramat de cabres fa tasques de neteja en urbanitzacions d'Alcover

L'objectiu és mantenir les franges protectores netes i reduir el risc d'incendi a través d'un mètode 'totalment ecològic i natural'

19 mayo 2017 19:49 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Alcover ha començat a netejar les franges protectores de les urbanitzacions del municipi amb un ramat de cabres, una tasca que, fins ara, es feia un cop a l’any amb mitjans mecànics. El ramat, format per uns 250 caps, farà un mínim de tres passades al llarg de l’any. Robert Figueras, l’alcalde, destaca que amb aquest mètode «ecològic i natural» s’aconsegueix mantenir les franges netes durant més temps i reduir, així, el risc d’incendis. També es mantindrà un cert treball mecànic per complementar la feina dels animals, per treure el brancatge doble, les rames baixes o la massa d’arbre de gran densitat.

«Fins ara, qui s’encarregava de la neteja de les franges única i exclusivament eren les urbanitzacions», ha especificat Figueras. Enguany, però, i gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament ha decidit posar-hi també recursos propis, de manera que les tres potes treballen conjuntament amb un objectiu comú, minimitzar el risc i l’efecte dels incendis que es puguin produir, així com aconseguir un manteniment més constant i acurat d’aquests terrenys.

L’alcalde ha remarcat que el principal avantatge d’aquesta iniciativa és que «estem fent una cosa totalment ecològica i natural». «El ramat està actuant de la mateixa manera que podia actuar fa 100 o 200 anys enrere», ha assegurat, i «ho estem intentant tornar a introduir».

El pastor que porta el ramat és David Arenas, que col·laborant amb l’Ajuntament aconsegueix treure’s un sobresou d’un ofici que, ha manifestat, «dóna el que dóna». Segons ha detallat, guia les cabres per les diverses urbanitzacions, intentant que els animals no envaeixin els carrers. Cada tres o quatre dies canvia de lloc, i calcula que estaran a cada zona «quinze o vint dies». De fet, ha constatat que amb el poc temps que fa que han engegat el projecte –un mes– ja s’ha pogut apreciar el seu bon resultat.

També ha puntualitzat que, tot i que disposa d’un ramat d’ovelles, per fer aquesta tasca treballa només amb les cabres, entre altres perquè s’enfilen i funcionen millor per aquesta qüestió en concret.

La neteja de les franges es durà a terme a les urbanitzacions de Mas Llorenç, Mas Gasol, Residencial El Remei, Mas del Cano i Masies Catalanes.

Comentarios
Multimedia Diari