Un ramat d'ovelles 'netejarà' els boscos entorn de Santes Creus

L'objectiu és mantenir net el sotabosc per prevenir incendis. La zona intervinguda són 50 hectàrees propietat de la Diputació

19 mayo 2017 23:16 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Diputació de Tarragona ha posat en marxa als boscos del terme municipal d’Aiguamúrcia, a l’Alt Camp, un projecte per prevenir incendis. Es tracta de la introducció d’un ramat d’ovelles a la zona per tal de mantenir el sotabosc net.

Tal com va explicar ahir a la presentació la diputada delegada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació, Núria Crivillé, l’acció també té com a objectiu que, en el cas d’incendi, aquest es propagui més lentament. D’altra banda, també vol actuar com a una eina de treball, tot potenciant la silvopastura.

400 ovelles han pasturat durant l’hivern pels boscos del terme municipal d’Aiguamúrcia netejant el sotabosc, després que la Diputació fes les tasques de neteja prèvies.

Amb aquesta acció es pretén controlar el creixement del sotabosc d’una forma sostenible i continuada, a més de disminuir la inversió econòmica que s’hauria de fer si les tasques únicament les realitzés personal.

El ramat prové de les Pobles, guiat per Josep Ferré, el pastor, i el seu ajudant, el Petit, un gos d’atura. L’hivern està a punt d’acabar i les zones boscoses han de quedar ben netes per tal de prevenir els incendis que acostumen a originar-se en aquesta zona. Durant el mes de maig de l’any passat, per exemple, 40 hectàrees de vegetació van cremar entre el Pont d’Armentera i Aiguamúrcia.

La zona intervinguda pel projecte són 50 hectàrees del terme municipal d’Aiguamúrcia propietat de la Diputació de Tarragona. Concretament, es tracta dels boscos de Sant Sebastià i la Font de la Figuera, al costat del monestir de Santes Creus.

Actualment l’acció s’està duent a terme en les anomenades zones d’interfase, que són aquelles properes a urbanitzacions i que, en cas d’incendi, podrien produir danys materials i personals. De cara a la primavera i l’estiu, en Josep i les seves ovelles abandonaran la zona i pujaran cap a altituds més elevades.

Aquesta és la primera vegada que es posa en marxa un projecte d’aquestes característiques a la zona.

Tot i això, l’alcaldessa d’Aiguamúrcia, Fina Bartolí, va destacar: «Als pobles petits no s’ha deixat de fer mai. Sempre hi ha hagut una relació entre els pagesos i els pastors perquè els ramats netegessin els camps». De fet, és als boscos de Sant Sebastià on encara es conserva un dels antics corrals del monestir de Santes Creus com un testimoni de l’activitat ramadera de la comarca.

Projectes similars ja estan en funcionament en altres zones, com a Querol -a l’Alt Camp- on la neteja la fan ramats de cabres. Precisament, enguany la iniciativa va guanyar la desena edició del Premi Iniciativa Medi Ambient 2014, que reconeix projectes innovadors orientats a potenciar el desenvolupament sostenible del territori a les comarques de Tarragona.

La finalitat de projectes com el d’Aiguamúrcia o Querol és que aquesta pràctica es vagi estenent per tot el territori com una mesura de prevenció d’incendis. A zones com Tivissa o els Ports també està en funcionament i ara també hi ha la intenció que s’implementi a Escornalbou.

Comentarios
Multimedia Diari