Un regal de la natura que cal preservar

Riu Gaià. Des dels turons de Santa Coloma de Queralt fins a les platges d’Altafulla, forma un agradable mosaic de paisatges rurals i forestals 

06 marzo 2018 10:18 | Actualizado a 06 marzo 2018 13:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El riu Gaià neix a Santa Coloma de Queralt i s’endinsa per tota la serralada prelitoral, formant congostos passant també per l’Alt Camp fins a arribar al Tarragonès.

Entra per Salomó i Vespella, i al Catllar es troba el seu embassament. Es té constància de l’emplaçament d’una resclosa en aquest punt des del segle XIII, per tal de reaprofitar l’aigua que els diferents usos industrials que històricament s’hi han establert retornaven al riu, per a altres usos aigües avall.

Apareix citada per primer cop, al costat d’un molí fariner el 1341. L’estructura que resta actualment de la resclosa es va formigonar l’any 1964 i derivava l’aigua a la séquia de la comunitat de regants de la Riera de Gaià.

Passat aquest punt que divideix el riu, el curs baix del riu Gaià es modula per una plana uniforme d’onze quilòmetres. Fins que desemboca de forma tímida a la platja de Tamarit, als peus del castell medieval, a tocar d’Altafulla.

Aquest camí d’onze quilòmetres del curs baix del riu fins al Mediterrani és una mina de valors naturals i d’elements del patrimoni històric i cultural.

La desembocadura del Gaià va ser inclosa el 1992 dins del Pla d’Espais d’Interès Natural, considerada dins de la xarxa de zones humides de la Catalunya meridional. Posteriorment, i per la seva riquesa faunística, va ser declarada Reserva Natural de fauna salvatge, el 1995.

S’engloba en tot un seguit de petites zones humides del litoral tarragoní, algunes de les quals es troben pràcticament desaparegudes

Constitueix un illot de paisatge natural amb zones perimetrals inundades, refugi per a alguns elements faunístics i punt de repòs per als ocells migratoris.

L’últim tram del riu es converteix en un agradable passeig adaptat que mena al mar. S’hi pot conèixer la natura que envolta l’espai mentre es gaudeixen d’unes vistes inèdites del riu.

Tot i ser un espai natural protegit ben conservat, està sotmès a una desmesurada freqüentació, sobretot els mesos estivals. Per això, enmig d’aquest entorn, s’hi amaga la seu d’una organització que defensa la preservació i recuperació dels valors perduts d’aquest riu, es tracta de l’Associació Mediambiental La Sínia.

Són diversos els projectes que s’han dut a terme a l’espai, entre els quals destaquen la vigilància, informació i manteniment, la creació d’un punt d’informació i educació ambiental, estudis de seguiment de fauna, entre altres.

Comentarios
Multimedia Diari