Un vigilant controlarà els robatoris i el desconfinament a les urbanitzacions de Querol

Preocupació perquè s’ha duplicat la població a les segones residències per gent de Barcelona tot i l’estat d’alarma

21 mayo 2020 18:40 | Actualizado a 21 mayo 2020 19:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

No és un servei nou però sí que en les anteriors ocasions s’havia fet servir prioritàriament per controlar els robatoris a les urbanitzacions. Però des de la setmana passada, el vigilant rural de Querol tindrà com un dels objectius controlar les persones que s’han saltat al confinament al seu domicili per venir a la seva segona residencia a aquest municipi de l’Alt Camp. Y és que, segons comenta l’alcalde Jordi Pijoan, en els darrers mesos s’ha duplicat la població a les diferents urbanitzacions amb que compte el municipi: Mas Bermell, Can Llenas, Mas Gassons i Ranxos de Bonany.

L’Ajuntament, a través d’una nota, recorda que ja havia contractat anteriorment un servei de vigilància rural per reforçar el control a les urbanitzacions, quan moltes residències queden buides i augmentaven els robatoris. Això passava principalment a la tardor, quan molta gent donava per acabada la temporada d’estiu i tornava a la seva primera residència. Però no és el cas d’enguany, assenyala Pijoan. Per això, la contractació té com a objectiu controlar les fases de desconfinament atesa la crisi sanitària.

El vigilant va començar a treballar la setmana passada i en un principi té contracte per dos mesos. «Després decidirem si continua, depenent del pressupost municipal i també de la situació del moment», comenta l’alcalde.

Jordi Pijoan destaca que al nucli de Querol no hi ha aquesta problemàtica de les segones residències, però sí a les quatre urbanitzacions: «En aquestes durant l’hivern hi viuen unes 150 persones i durant l’estat d’alarma n’hi havien unes 300». Són persones procedents de l’àrea metropolitana de Barcelona, que han vingut a les segones residències. Algunes ho van fer abans del 14 de març, quan encara era permès, però altres durant el confinament.

Controls policials

L’alcalde reconeix que els Mossos d’Esquadra han realitzat controls a la zona «i sé que n’han fet tornar a més d’un», però afegeix que hi ha molts accessos per arribar a la zona i que és impossible controlar-los tots.

Un dels objectius d’aquest vigilant, recorda Pijoan, es prevenir possibles conflictes entre veïns. Afegeix que al nucli de Querol no n’hi han hagut, a l’estar les cases més juntes. «Però sí que els veïns de les urbanitzacions que hi estan tot l’any han mostrat les seves queixes reiteradament a l’Ajuntament. No hi ha hagut baralles però si discussions verbals». Un dels avantatges que hi ha «és que estem parlant de parcel·les molt grans a les urbanitzacions i la gent queda aïllada».

Plantacions de marihuana

Una de les preocupacions de l’Ajuntament són les plantacions de marihuana. L’alcalde recorda que l’any passat, diversos excursionistes van trobar més de 5.000 plantes, que estaven al principi del seu creixement. Es trobaven al costat del riu Gaià, d’on es nodrien d’aigua ja que són unes plantes que necessiten molt de regadiu.

Precisament, el passat mes de desembre, l’Ajuntament va aprovar una moció sobre aquesta problemàtica després que Mossos hagués desmantellat una plantació. Per això, el Consistori va sol·licitar a Endesa que inspeccionés els subministraments fraudulents d’energia elèctrica en diferents punts del municipi. El 2018, l’empresa ja va tallar el suministre en diferents domicilis.

Una altra de les problemàtiques són les okupacions d’habitatges. És un tema que s’arrastra des de la crisi de 2008, quan els bancs es va quedar amb molts habitatges, els propietaris dels quals no podien pagar les hipoteques o les reformes fetes. Un fet que es dona principalment a la urbanització Mas Vermell. Allí hi ha una dotzena de cases en aquesta situació.

Comentarios
Multimedia Diari