Más de Tarragona

Una avaria en una fàbrica química de La Canonja provoca una fuita d'un gas tòxic

Protecció Civil va activar l´alerta del pla Plaseqcat, però no es va fer sonar cap sirena, ja que no hi va haver ordre de confinament. El núvol anava en direcció a Bonavista

Àngel Juanpere

Whatsapp
El color taronja del núvol tòxic va ser molt perceptible i, a la vegada, fotografiat pels veïns. Foto: Marta Morales

El color taronja del núvol tòxic va ser molt perceptible i, a la vegada, fotografiat pels veïns. Foto: Marta Morales

Nova fuita d’àcid nitrós al polígon petroquímic sud, en aquesta ocasió a l’empresa Nitricomax (l’antiga Ercros). Es va formar un núvol tòxic que avançava en direcció a Bonavista. Tot i activar-se el Plaseqcat, no es van fer sonar cap sirena, ja que no es va donar ordres de confinament.

La incidència es va produir cap a dos quarts de cinc de la tarda quan es va produir una avaria a un bescanviador. Com a conseqüència d’aquesta situació, l’empresa va aturar totalment la planta de forma controlada i van dirigir els gasos cap a la xemeneia.

Això va generar un núvol tòxic, que es va estendre a l’interior de la planta i, posteriorment, es va traslladar a l’exterior de la indústria. Algunes persones van patir molèsties per la presència d’aquest núvol tòxic. El telèfon d’emergències 112 va rebre un total de 91 trucades, tres de les quals per molèsties, però no es va haver d’atendre ningú.

L’empresa, que es dedica a la producció d’àcid nítric, va activar les cortines d’aigua i diversos efectius d’emergència es van desplaçar al lloc, entre aquestes cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, bombers del parc químic sud, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i SEM. Protecció Civil comunicava que la incidència no va comportar cap mesura de confinament, tot i que es va recomanar no apropar-se a la zona afectada pel núvol tòxic.

El núvol, de color taronja, va ser àmpliament visible des de diversos punts. Pel color i productes químics amb què es treballa a les instal·lacions afectades, el núvol podria estar format per vapors nitrosos (òxids de nitrogen) i, per tant, podia ser tòxic inicialment. Per aquests motius es va posar en alerta de forma preventiva el Plaseqcat seguint els protocols establerts.

A les 17.20 hores l’empresa comunicà que la situació estava controlada a la planta. A aquesta hora el núvol ja s’havia dissipat. Els bombers –que han hagut d’entrar amb equips autònoms d’aire– van purgar la xemeneia per on havia sortit el producte tòxic.

Les concentracions màximes per aquest tipus de producte és de 0,8. El mesurament fet a les 17.01 hores pels bombers donava 1,08, a les 17.23 era d’1,01 i a les 18.10 hores havia baixat a 0,3.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También