Una escudella de germanor a Valls

52 anys d’agermanament. Andorra la Vella va oferir aquest diumenge al migdia a la plaça de l’Oli de Valls aquest plat típic i tradicional

18 marzo 2019 09:41 | Actualizado a 18 marzo 2019 09:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cues de vallencs al carrer Peixateria, esperant que els serveixin un plat d’escudella. Alguns anaven amb olles o carmanyoles per emportar-s’ho a casa i menjar-s’ho amb tranquil·litat. Aquesta era la imatge que es podia veure aquest diumenge al migdia a la plaça de l’Oli. L’activitat, que coincideix amb els 52 anys d’agermanament de les dues ciutats, forma part dels actes d’intercanvi de tradicions que les dues ciutats mantenen des de 1967. 

La confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella portaven des de les sis del matí preparant aquest plat. Teo Armengol, de la confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella, explicava que «la gent de muntanya fem una escudella més generosa i pel fred, tal com la feien abans».
De fet portava diferents ingredients: arròs, fideus, fesols, cigrons, patates, porros, pastanagues, api, col, carbassa, botifarra blanca, careta de porc, cansalada viada, vedella, bringuera, ossos (vedella i pernil), mandonguilles i botifarra negre. «Està molt bona», deia una veïna de Valls, mentre la tastava. 

Els andorrans van començar a preparar-la a les sis del matí i en van fer per 800 persones. Anaven preparats i portaven tots els ingredients necessaris. «Quan ja hem tirat la verdura, sempre hi ha d’haver un fogoner que no pot deixar de remenar», afirmava Armengol.
Amb el preu regalaven una cullera de fusta, el plat commemoratiu, la degustació, pa i vi. En total es van vendre 500 tiquets. 

Es van vendre uns 500 tiquets i regalaven un plat commemoratiu i una cullera de fusta

Miquel Canturri, el cònsol menor d’Andorra la Vella, va mostrar-se satisfet per l’activitat i va assegurar que «és un orgull poder venir a Valls».
De fet aquesta tradició es va recuperar ara fa tres anys, ja que es va deixar de fer l’any 2012. «Tinc vincles a Valls i una de les coses que vaig voler fer és recuperar aquesta tradició de les dues ciutats», puntualitzava el cònsol menor d’Andorra la Vella.

Una tradició
A començament dels anys 70, uns amics de l’avinguda Meritxell d’Andorra la Vella que celebraven el dia de Sant Antoni van decidir festejar-ho a l’entorn dels seus negocis oferint escudella i carn d’olla als veïns i conciutadans. Era, en certa manera, la recuperació d’una tradició centenària que se celebrava per la festivitat de Sant Antoni, i s’acostumava a repartir menjar entre els andorrans de la parròquia. Més tard, i a causa de la multitud que s’aplegava en aquell punt, es va decidir traslladar la celebració al centre d’Andorra la Vella. 

Primer a la plaça Rebés i després a la plaça del Poble, i a partir de llavors es constituí la Confraria d’Escudellaires, responsables de l’Escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella. Quaranta anys després s’ha convertit en una tradició que ha arrelat amb vigor al calendari de festes d’Andorra La Vella i ara també de la ciutat de Valls. L’any vinent la ciutat de Valls portarà la calçotada a Andorra.

Comentarios
Multimedia Diari