Una fàbrica d’aiguardent que va funcionar més de cent anys a l'Espluga del Francolí

La Fassina Balanyà va estar en actiu des de finals del segle XIX fins a mitjan del segle XX i conserva tota la maquinària i altres béns que expliquen el procés d’elaboració

10 noviembre 2019 18:20 | Actualizado a 12 noviembre 2019 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«L’antiga fàbrica d’aguardent va funcionar més de cent anys, des del 1835 fins al 1964. Els últims propietaris van ser una família de l’Espluga de Francolí», va explicar el guia de la Fassina Balanyà de l’Espluga, Jordi Rubio.

La Fassina Balanyà era una indústria familiar on es destil·lava vi o brisa per obtenir aiguardent. De fet, conserva tota la maquinària i altres béns que expliquen el procés de fabricació de l’aiguardent.

L’any 2009, totalment restaurada, va obrir novament les seves portes per tornar a destil·lar aiguardent. En aquest cas, però, com a demostració pedagògica del que es feia abans. Durant tot l’any diferents grups o famílies poden visitar-la.

La Fassina Balanyà generava grans beneficis. Per exemple s’han trobat llibres de comptabilitat que en una campanya als anys 40 –durava de setembre a abril– podien guanyar de 200 a 500.000 pessetes», va destacar Rubio. A la petita fàbrica hi treballaven entre tres i quatre operaris a torns.

La principal via de comercialització era que el producte es traslladés a una altra fassina per refinar-lo, normalment a ciutes properes com Valls, Reus o Tarragona.

«Allí en treien l’alcohol etílic de 96 graus i servia per fer alguna beguda alcoòholica com licors o vermut, o en perfumeries i farmàcies ja que l’alcohol es bàsic per elaborar molts productes», va detallar Rubio. A la Fassina Balanyà s’aprofitava la matèria primera. De fet, tenia tres fonts d’ingressos: l’aiguardent, el pinyol del raïm i el tartrat.

24a Setmana de la Ciència

Aquest cap de setmana l’antiga fàbrica d’aiguardent ha participat en la 24a Setmana de la Ciència, que és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació que proposa diverses activitats de divulgació científica arreu del territori.

Durant el recorregut pel Museu de la Fassina Balanyà, l’antiga fàbrica d’aiguardent, el visitant va poder conèixer el funcionament d’una destil·leria del segle XIX on va descobrir quins eren els processos productius per obtenir alcohol i els seus derivats, les eines i la maquinària que s’utilitzaven. El visitant també pot copsar la importància que va tenir la producció d’aiguardent en la revolució industrial a Catalunya, que va permetre un desenvolupament accelerat del teixit industrial. La visita per la Fassina Balanyà va acabar amb una destil·lació en directe i una degustació de licors i aiguardents.

El Museu Fassina Balanyà forma part de la Xarxa de Museus industrials de Catalunya (STmNACTEC-Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya). També està declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

La Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí és una de les poques antigues fassines industrials que existeixen i està situada en una de les zones més importants de producció de vins i alcohols de Catalunya. El tancament i l’abandonament de l’edifici per part dels seus amos, sense donar-li un ús alternatiu posterior, va permetre que, quaranta anys més tard, la Fassina Balanyà es mantingués pràcticament igual com l’havien deixat.

Comentarios
Multimedia Diari