Una fira agropecuària amb més de sis segles

Tradicions. Vila-rodona reivindica el seu passat agrari amb una exposició de maquinària i activitats culturals

04 noviembre 2019 08:00 | Actualizado a 06 noviembre 2019 10:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La 626a Fira Agropecuària de Vila-rodona és un clar exponent de com la ruralia, en aquest cas de l’Alt Camp, ha evolucionat d’acord amb el transcurs del temps. Un any més, el cap de setmana ha estat intens al municipi per poder oferir els avenços en maquinària i la modernització, a l’abast de la gent del camp.

Per tant es manté viu l’esperit d’aquella fira del bestiar de l’antigor, actualitzada al present. Un valor que va posar en relleu Adrià Rabadà, president de la Cooperativa de Vila-rodona durant el pronunciament del pregó de la Fira, quan va esperonar els organitzadors «no deixar que es perdi la vessant agropecuària de la fira, puix que en definitiva és la seva essència». El pregoner, pertanyent a la desena generació d’una família de viticultors, va constatar el bon moment del Celler Cooperatiu, que ell presideix, «entitat capdavantera del sector vitivinícola i motor de l’economia de Vila-rodona», a més de fer esment als reptes de futur.

El president de la Cooperativa, de la desena generació d’una família de viticultors 

Per segon any consecutiu les parades de la fira s’han repartitr pels principals carrers de la vila, com el carrer Major i la plaça Vella, dels Arbres, o l’avinguda Enric Benet, amb l’exposició de maquinària agrícola. D’aquesta manera «hem alliberat la sala de la fira per tal de poder-hi celebrar actes paral·lels», comentava l’alcalde del municipi, Ramon Bricollé, com en el cas del dissabte a la nit, en què el local va acollir 200 persones al voltant del sopar popular, seguit d’espectacle de màgia, i ahir l’esmorzar de taverna, per causa de la pluja. Bricollé també es va referir al canvi de format, també portat a la pràctica en l’edició de la fira de l’any passat, de prescindir de la presència del teixit associatiu local al certamen «i instituir una Diada de les Entitats, per tal que aquestes puguin mostrar la seva dinàmica i activitats».

No obstant això, la Fira 2019 ha comptat amb diverses activitats paral·leles de caire cultural i social, com ara el Ball de Cavallets infantil, les exposicions d’Omnium Cultural, a la Biblioteca; del concurs de fotografia, a l’antiga peixateria; l’exposició fotogràfica Detalls d’una gran història a la sala del Casal i torneig d’escacs. La gastronomia també ha tingut el seu participat espai, com per exemple els esmorzars de la fesolada popular i de taverna, i els tastets del Gaià. La música ha estat present amb un concert-espectacle i cercavila musical. Per altra banda s’han mostrat oficis artesans i taller de ceràmica, presenciat el castell de focs, sessió de cinema i la diada castellera d’ahir al migdia, amb les dues colles de Valls, les quals van aixecar dos pilars davant el Celler Cooperatiu, que compleix el centenari de la seva creació.

‘Un casori accidentat’

Aquest és el títol de la representació teatral itinerant que es va poder seguir pels carrers i places de Vila-rodona, de la mà del grup escènic local, La Fira del 1900, que cada any ofereix una paròdia diferent amb divertits esquetxos que transporten l’espectador a l’època noucentista. El grup, integrat per una cinquantena d’actors i figurants del poble, dirigit per Isabel Villalba, va oferir la còmica paròdia de la boda de l’alcalde, amb una dona, tots dos en viduïtat, com a fil conductor. Com era costum a l’època, en aquest casos els veïns feien sonar els esquellots, circumstància que enutjar una temperamental núvia que fa que abandoni el seu flamant i ja granadet espós.

Dissabte la pluja va fer perillar aquesta esperada representació que, malgrat tot, no ho va impedir i unes 200 persones van seguir, fil per randa, la comicitat dels diferents quadres representats a diversos indrets del casc urbà. Divertides escenes van destapar embolics amorosos entre veïns, episodis de picaresca, furts, i irregulars transaccions de bestiar. Es van fer vuit passis per a grups de 25 persones i l’espectacle va acabar al balcó de l’Ajuntament on el tinent d’alclade va proclamar inaugurada «oficialment» la fira, davant la incomparescència d’un avergonyit alcalde. A la plaça dels Arbres el grup escènic va brindar al públic una ballada de valsets.

Comentarios
Multimedia Diari