Una gran sardana encercla la Muralla Medieval de Montblanc

Repte assolit. Més d’un miler de persones van participar ahir a la tarda en un dels actes centrals de l’any, ‘Abracem la Muralla’. El recinte del segle XIV té una longitud d’1,4 quilòmetres i va quedar pràcticament ple

22 julio 2018 07:57 | Actualizado a 23 julio 2018 10:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una de les singularitats que té Montblanc és la muralla medieval que envolta la Vila Ducal. Fa uns mesos van proposar-se un repte i ahir el van assolir: agafades de la mà, prop de 1.500 persones van encerclar amb una gran rotllana sardanista el clos medieval de Montblanc. I és que la Vila Ducal celebra la Capital de la Sardana 2018 i durant l’any ha organitzat diferents actes per a tots els públics i edats.


El recinte del segle XIV té un perímetre d’1,4 km i té 30 torres, i va quedar pràcticament envoltat pels participants en l’acte ‘Abracem la Muralla’, organitzat per l’Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista de Montblanc i la Confederació Sardanista de Catalunya.Abans de començar van tirar tres petards per avisar que la gran sardana estava a punt de començar. Una trentena de voluntaris col·locaven i distribuïen les persones al tram on faltava més gent.

A un quart de vuit de la tarda, la Cobla La Principal de Tarragona va interpretar la sardana creada per a l’ocasió, anomenada Montblanc, Capital de la Sardana 2018. El compositor tarragoní Alfred Abad va compondre-la fa uns mesos. Tot seguit els assistents van ballar la Santa Espina. Una de les sardanes més tradicionals. Els elements del seguici festiu com els Gegants o els Nans tampoc no es van perdre un dels actes centrals de la Capital de la Sardana. A més va coincidir amb l’Acampada Jove, la trobada anual de joves d’ERC. Quan van acabar d’interpretar les dues sardanes, tothom va aplaudir i va cridar: «Llibertat presos polítics», amb un cartell situat al Foradot.


Més tard, la Cobla La Principal de Tarragona va oferir una ballada a la plaça de Sant Francesc per a tots els assistents. Uns dies abans, des del Grup Sardanista de Montblanc deien que hi havia 600 inscrits, però finalment va augmentar la xifra. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat, va assenyalar després de l’acte que «hi havia nervis, perquè les inscripcions no anaven al ritme desitjat fa uns dies, però al final s’ha fet una gran anella i estem molt contents».


El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, va mostrar-se satisfet i va assegurar que «teníem com a repte celebrar la capitalitat de la sardana en un municipi més petit que en altres capitals anteriors i, també, fer-ho a la Catalunya Nova. En aquest sentit, Montblanc demostra que la sardana és ben present arreu del país».
Els organitzadors també van agrair la multitudinària participació popular, amb veïns de Montblanc, joves de l’Acampada i membres de grups sardanistes de fora, i alhora van demanar disculpes perquè en algun tram hi va haver problemes amb la megafonia.

D’una acció similar, d’encerclament de la muralla, només existeix el precedent de la cadena humana organitzada per l’ANC. La capital de la sardana té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana,  incrementar la seva cohesió en l’àmbit cultural en els territoris al nord i sud de Catalunya i Andorra.«Nosaltres estem implicats en la campanya perquè la sardana sigui Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco», va concloure Rucabado.


Perpinyà, la següent
Perpinyà serà la pròxima Capital de la Sardana 2019 i el 2020 prendrà el relleu Sant Feliu de Guíxols. La capital de la Conca de Barberà és el sisè municipi a ostentar-ne la distinció, un projecte que la Confederació Sardanista de Catalunya va estrenar el 2013 a Arenys de Munt. L’organització de la capitalitat va a càrrec de l’Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista del Museu Arxiu, la mateixa Confederació i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Diputació de Tarragona, així com de patrocinadors privats. 

Comentarios
Multimedia Diari