Una lectura divertida per a infants: per bellugar els dits, els peus i tot el cos

Novetat. ‘La granota vol ballar’ ha estat il·lustrat per la dissenyadora Mar Borrajo, nascuda a Tarragona

26 julio 2020 08:50 | Actualizado a 26 julio 2020 09:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«La granota vol ballar. Quin animal serà la seva parella?». «L’elefant és massa gran, la formiga és massa petita, el mico vol estar sol, la mona és bellugadissa». Tots aquests personatges són els protagonistes del llibre/teatre La granota vol ballar (Piscina, un petit oceà), una creació de la Joana Samarreta i la Mar Borrajo, il·lustradora i dissenyadora nascuda a Tarragona.

Llegir, jugar i divertir-se és possible amb aquesta publicació dirigida a nens i nenes a partir de dos anys per gaudir d’un moment de lectura compartida en família. «És un llibre que s’ha de llegir amb l’acompanyament d’un adult, si el que es vol és explicar la història del text», afirma la il·lustradora, qui afegeix que «en tractar-se d’un llibre objecte i també d’un llibre joc, de ben segur que els infants també podran trobar altres maneres de passar-s’ho bé amb La granota vol ballar».

A manera d’escenari literari, i basat en el conte La granota que volia ballar un vals de Joan Faldilles, la protagonista del llibre es belluga per tot arreu per trobar parella de ball. «A través d’associar diferents petjades, per les seves mides, formes i colors, amb els animals, també treballem els conceptes d’associació i d’aprenentatge», detalla Mar Borrajo. La il·lustradora també destaca que en el procés de descobriment del llibre i la lectura hi ha dues maneres, inicials, per fer partícips als nens i nenes: «La primera és jugar amb els dits imitant que són els animals que caminen per les pàgines del llibre, mentre reprodueixen les seves petjades i el seu ball, mentre que la segona manera és jugar paral·lelament a moure’s com els personatges».

Pel que fa al disseny de les il·lustracions, Mar Borrajo assegura que «el repte ha estat treballar en un llibre dirigit a nens i nenes tan petits». Per aquesta raó –continua explicant– «vaig fer diverses proves d’estil, tot i que sempre em deixo portar per l’estil que crec que hauria de tenir cada projecte i per això sóc molt versàtil».

El resultat és un mix de collage i dibuixos fets a mà, així com «formes geomètriques, en el sentit que en el llibre les superfícies de colors són planes i senzilles per no atabalar als infants amb molts d’elements, i fer fàcil la tasca d’associar cada animal amb un color». Decantar-se per aquesta línia de treball ha contribuït a fer que La granota vol ballar sigui un «llibre més càlid i més humà».

Per la seva banda, Joan Rioné, editor de Piscina, un petit oceà, ressalta que la il·lustradora Mar Borrajo és «una assídua de l’editorial, ja que anteriorment ha treballat amb altres propostes com Carrer del mar i Monos en la cara».

«El llibre La Granota vol Ballar és el tercer treball que fem amb la Mar Borrajo i en cadascun dels llibres ens ha sorprès, perquè té molts registres i un ampli ventall plàstic», afirma Joan Rioné. Per últim, destaca que el llibre La Granota vol Ballar també té una versió en anglès (The frog wants to dace).

Comentarios
Multimedia Diari