Una operació urbanística permetrà reduir la pujada de l’IBI a Montblanc

L’increment, que havia de ser del 20%, serà finalment del 13%, gràcies a l’aprofitament d’uns terrenys industrials

14 diciembre 2020 20:20 | Actualizado a 15 diciembre 2020 10:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Montblanc ha aconseguit rebaixar la pujada de l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI) que havia previst inicialment. L’increment, que havia de ser del 20%, serà finalment del 13%. Tot i ser un augment considerable, és força menor del que s’havia proposat de bon començament.

Per tal d’assolir aquesta rebaixa, el Consistori ha trobat la solució en una operació on es preveu que la partida d’aprofitaments urbanístics augmenti en 217.000 euros i, per tant, aquests diners no hauran de venir dels impostos. «Hem estat capaços de reconduir uns terrenys industrials que tenim al voltant», assegura el regidor d’Urbanisme, Francesc Benet.

Entre d’altres, es tracta de la zona del camí dels Esmoladors, prop de l’actual empresa Pastifred, i de l’antiga carretera de Prenafeta, on fins a 14.000 metres quadrats servirien per a aprofitaments urbanístics en benefici de les arques municipals. De fet, «aquesta partida estarà present en un capítol del pressupost amb l’objectiu de reduir l’IBI en la propera anualitat», diu Benet.

A banda, l’equip de govern ja està treballant en altres partides per a fer operacions similars, com el del futur complex dels terrenys de Cimalsa, «que tindrà un impacte molt gran pels habitants de Montblanc i la comarca, pels llocs de treball que generarà i pels aprofitaments urbanístics», apunta el regidor.

De cara al futur, volen ser prudents, perquè «s’ha fet una feina molt ferma d’estudi de l’equilibri pressupostari i estem convençuts que podem tenir més ingressos, que impactaran positivament en els dos propers exercicis dels anys 2022 i 2023», assegura Benet.

Per la seva banda, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, afegeix que amb aquest moviment, la taxa d’IBI es queda en un coeficient del 0,96, «és una xifra de les mitjanes», diu, en comparació amb altres municipis de la demarcació. «No sabem si podrem tornar al 0,85 que teníem anys enrere, però procurarem deixar-lo al 0,9 en acabar aquesta legislatura», es compromet Andreu.

També assegura que aquesta feina «no s’ha fet en un dia» i que la campanya ciutadana que ha fet Junts x Montblanc, principal partit de l’oposició, perquè es rebaixés la taxa, no hi ha tingut res a veure. «A altres ciutats de Catalunya això no passa. No he vist a l’oposició fent campanyes recollint signatures per a fer al·legacions a l’IBI, tenen uns comportaments estranys i el que han de fer és aportar solucions i propostes», replica l’alcalde.

A més, assegura que al proper plenari es respondrà a aquesta qüestió amb l’oposició però que, en cap cas ha influït en la decisió del Consistori de rebaixar la taxa. «Abans ja hi estàvem treballant», afirma l’alcalde.

Per últim, des de l’equip de govern recorden que la pujada de l’impost no és una mesura que els agradi, però «no sabem si la gent és conscient que la situació que ens està tocant administrar és molt complicada», fent referència a les conseqüències econòmiques que està tenint la pandèmia en la societat.

Comentarios
Multimedia Diari