Una pel·lícula rodada al Montsant pretén sensibilitzar la diversitat biològica

Es reivindica la protecció de les espècies i ecosistemes des d'arguments científics, però també, i sobretot, emocionals. Un dels protagonistes és el científic Eduard Punset

19 mayo 2017 16:58 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Es troba en plena producció a Catalunya un documental que planteja el repte de la lluita contra la pèrdua de la riquesa biològica al segle XXI a partir de la problemàtica d’un petit insecte, endèmic del sud de Catalunya, i que està esdevenint una icona de la conservació: la somereta de Montsant.

El projecte ha estat impulsat per MN Consultors i la Societat Catalana de Ciències per a la Conservació de la Biodiversitat (BIOSCICAT), entitat recentment presentada a Tarragona, i compta amb la implicació desinteressada d’Eduard Punset i la col·laboració del Museu Blau (Museu de Ciències Naturals de Barcelona) i del Parc Natural de Montsant.

El seu objectiu principal és apropar al gran públic el problema que comporta l'amenaça de la pèrdua de la nostra riquesa biològica. Per això s'ha plantejat des d'una aproximació cinematogràfica mitjançant la síntesi de diversos gèneres (històric, biogràfic, ficció, etc.) i s'ha comptat amb la participació d'Eduard Punset, el comunicador científic probablement més autoritzat i popular dels últims anys, de qui el documental incorpora elements biogràfics de la seva infantesa, que va transcorre en la seva major part a un poble del Priorat, al peu de la serra de Montsant.

Sentir per a poder conservar

Al llarg del documental Punset desenvolupa els arguments científics que ens obliguen com a societat a actuar amb urgència davant l'actual crisi biològica, però apel·la a les motivacions emocionals, com el veritable element transformador que hauria de portar-nos individualment i col·lectiva a replantejar les nostres relacions amb la natura.

Fer d’un insecte una icona

El film insisteix en reivindicar la importància de totes les espècies biològiques per petites i desconegudes que puguin ser, motiu pel qual es basa en la història de la "somereta de Montsant", una petita criatura descoberta a finals del segle XIX i que es creia extinta. La seva història, i el seu paral·lelisme amb la de Longinos Navàs, el jesuïta que fou el seu descobridor i que caigué també en l'oblit tot i ser un dels entomòlegs més excel·lents del seu temps a Europa, serveixen per posar en relleu els valors de les ciències de la vida.

Es tracta doncs d’una producció que aborda una problemàtica universal des d'un cas local i concret, apel·lant a la coneguda màxima "pensa globalment, actua localment". La seva estrena està prevista per a l'any 2017.

Comentarios
Multimedia Diari