Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Una ruta divulgarà els conreus típics mediterranis presents a la plana de l’Alt Camp

Es podran veure oliveres, cereal i vinya, junt amb terres de secà on hi ha garrofers i ametllers. Avui es farà un itinerari per a les famílies que estiguin allotjades en alguna casa rural de la comarca

Diari de Tarragona

Whatsapp
Imatge d'aquesta setmana mentre els diferents agents feien la ruta turística, a Bràfim. FOTO: DT

Imatge d'aquesta setmana mentre els diferents agents feien la ruta turística, a Bràfim. FOTO: DT

Catalunya compta amb una gran varietat paisatgística, però amb poques planes de rellevància. La de l’Alt Camp és de les poques en tot el país que manté una integritat i diversitat equilibrada dels tres conreus típics mediterranis, com són l’olivera, el cereal i la vinya, amb l’afegit dels cultius de secà com el garrofer i l’ametller, entre d’altres. 

S’ha demostrat que en aquests tipus de plana en regressió a tot Europa, conrear el camp mantenint els usos tradicionals és el camí més òptim pel manteniment d’uns valors de biodiversitat elevats. I això és el que es troba en els paisatges de la plana de secà de l’Alt Camp. 

Aquesta setmana es va presentar a agents turístics i administració la primera de les rutes turístiques dissenyades per Camins Km0 dins el projecte singular de la Plana de Secà de l’Alt Camp. Representants de la Generalitat, del Consell Comarcal de l’Alt Camp, de la Diputació de Tarragona i Turisme de Valls; empreses privades del sector; universitats; premsa i bloggers especialitzats en territori van poder gaudir de l’activitat.

La ruta va permetre als primers assistents conèixer diversos projectes agrícoles que s’estan duent a terme al territori mentre gaudien del ‘fruiturisme’ i la descoberta del patrimoni local, com els conreus d’ametllers ecològics de Fruits del Gaià que també van permetre descobrir l’olivera menya, gairebé desapareguda però actualment en recuperació a la plana. Més tard van poder tastar el seu oli, conjuntament amb el d’arbequina i altres varietats, a Cal Garriga de Bràfim, espai de venda i elaboració de productes propis de la zona com els vermuts de Padró&Co i les elaboracions fetes a partir de la garrofa de Menjamiques. 

«Ens van encarregar que dissenyéssim una ruta, però a la vegada vam voler posar en valor els productors que tenim al territori i contextualitzem el passat, el present i el futur del poble», va afirmar M. José Santiago, de Camins Km 0.

Avui dissabte repetiran l’itinerari però per a les famílies que s’allotgin en algunes de les cases rurals de l’Associació de Turisme Rural de l’Alt Camp, la Traca. Està pensat per fer-ho en un grup reduït de persones, entre unes 15 i 20. «A la vegada expliquem altres curiositats i històries d’altres llocs de l’Alt Camp», va dir Santiago. La ruta té un quilòmetre i mig d’anar i tornar i és fàcil per poder-la fer en família.

Diferents accions

Des de la Plana de Secà han impulsat diferents accions que aniran desenvolupant al llarg de l’any: rutes, conferències, tallers, tasts de vins de la DO Tarragona, showcokings. «La idea és que s’allargui en els anys. I és que volem que sigui un referent paisatgístic més i que la gent del territori en sigui conscient», va explicar Elisenda Trilla, de Produccions Saurines, una cooperativa audiovisual i impulsora del projecte.
La pròxima ruta es farà entre els mesos de maig i juny, i l’última entre setembre i octubre. Encara no se saben els dies. «Les farem per altres llocs de l’Alt Camp», va detallar M. José. 

Ara estan treballant en fer una pàgina web. Allí hi haurà un llistat d’agrobotigues, experiències, rutes turístiques, allotjaments rurals i vídeos i fotografies del territori.

El projecte singular la Plana de Secà de l’Alt Camp s’ha creat amb l’objectiu de dinamitzar econòmicament aquest territori des del treball en xarxa i l’economia social i cooperativa. 

És una iniciativa de Produccions Saurines SCCL i la Direcció General d’Economia Social, promoguda pel Departament de Treball Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i amb el finançament del Ministerio de Trabajo y Economía Social.

Temas

Comentarios

Lea También