Una ruta guiada per la Conca recordarà la Guerra Civil

Enguany es commemora el vuitantè aniversari del conflicte. Per aquest motiu es farà una visita guiada a Montblanc i a l’Espluga de Francolí, que començarà demà a l’antiga presó comarcal

11 octubre 2019 12:20 | Actualizado a 11 octubre 2019 12:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Volem deixar enrere les emocions i la part superficial i intentar que la gent reflexioni perquè va passar i quines conseqüències van portar aquells fets», va explicar al Diari la directora del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Maria Serra. Aquest any es commemora el vuitantè aniversari del final de la Guerra Civil. Per recordar aquell període històric, el Consell Comarcal ha organitzat per demà una visita guiada a tres espais emblemàtics relacionats amb fets destacats que van tenir lloc en aquell moment i porta per nom ‘Paisatges de la Guerra Civil’.

El primer espai que es visitarà serà l’antiga presó comarcal de Montblanc. Allí es recordarà especialment dos fets destacats que van tenir lloc els primers dies de la guerra, com van ser l’empresonament i mort del bisbe Borràs i la detenció i posterior alliberament del cardenal Vidal i Barraquer de la presó de Montblanc.

«On hi havia l’antiga presó ara és el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre, i molta gent no ho coneix. Crec que es quedaran sorpresos perquè encara es conserven les cel·les i l’estructura de la presó», va detallar el tècnic de Cultura del Consell Comarcal, Gabriel Serra.

Després, els visitants es dirigiran a la plaça de l’1 d’Octubre, on hi ha el monument a mossèn Pau Queralt. S’exposarà la biografia d’aquest clergue i home de cultura montblanquí que va ser assassinat també els primers dies de la guerra. «En aquella zona abans hi havia un antic cementiri, i molts ho desconeixen. Per això, hem volgut explicar-ho», va afegir Serra.

Antic balneari

Per últim, els participants es desplaçaran fins a l’Espluga de Francolí , on es visitarà l’antic balneari Villa Engràcia (avui alberg Jaume I), que durant el conflicte va ser habilitat com a hospital de campanya i va acollir, l’any 1938, l’acte de comiat oficial de les Brigades Internacionals. «La jornada ha generat molt d’interès entre els montblanquins i comarcans. De fet, hi ha llista d’espera, i no ens ho esperàvem», va concloure el tècnic de Cultura.

Aquesta activitat, organitzada pels serveis de Cultura i Turisme del Consell Comarcal, compta amb el suport del Museu Comarcal de la Conca de Barberà i de la direcció general de Joventut.

Comentarios
Multimedia Diari