Una sardana gegant encerclarà diumenge la Catedral de Tarragona

L’acte s’emmarca en les activitats del 40 aniversari de l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa i necessita entre 400 i 600 dansaires. És una festa oberta a tothom, ideal per rebre la revetlla de Sant Joan

19 junio 2019 11:43 | Actualizado a 19 junio 2019 20:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una sardana gegant envoltarà aquest diumenge la Catedral de Tarragona en una iniciativa pionera en la ciutat, que serà una festa oberta a tothom, del territori i d’arreu. Envoltem la Catedral s’emmarca dintre dels actes del 40 aniversari de l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa. És també una proposta per donar a conèixer la tasca que l’entitat porta a terme durant tot l’any i al llarg d’aquestes quatre dècades així com la millor de les maneres de rebre la Revetlla de Sant Joan.

L’anella començarà al Pla de la Catedral per recórrer el carrer de les Coques, Sant Pau, la Mare de Déu del Claustre, Escrivanies Velles fins a arribar a l’Arquebisbat.

Els dansaires congregats interpretaran Montblanc, capital de la sardana, d’Alfred Abad, president de l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa. Com va explicar ell mateix ahir, «la celebració tindrà amb aquesta sardana un compositor tarragoní i es dóna la circumstància que fou premiada el passat 12 de maig amb la Sardana de l’any per votació popular, de totes les peces que es van estrenar l’any anterior».    

Entre 400 i 600 persones es necessiten per envoltar la Catedral. Ballaran 'Montblanc, capital de la sardana', d'Alfred Abad, peça que va ser Sardana de l'any 2018.

La interpretació tindrà lloc a les 18.30 hores però la festa arrencarà molt abans. A les 17 hores s’instal·larà al pla de la Catedral la carpa on es faran les inscripcions de tots aquells que no ho hagin fet a la web ( tarragonadansa.cat). Allà mateix es podran recollir les polseres amb el color del tram que s’hagi triat. 

I a les 18 hores comencen els preliminars. «La Cobla La Principal de Tarragona farà una miniaudició amb una ballada. Hem triat peces de compositors tarragonins i dues d’elles, a més a més, pertanyen a músics de La Cobla», anuncià Alfred, que ahir estava acompanyat pel vocal de l’entitat, David Allué i per Rosa Maria Codines, presidenta d’Òmnium Cultural al Tarragonès i suport principal de la iniciativa. Així, el programa serà Capital del Cava, de Joan Làzaro, On sopem aquesta nit, d’Anna Abad i La flama de la sardana, de Tomàs Gil.

La cita és a les 18.30 però la festa comença molt abans. Les inscripcions es poden fer al web tarragonadansa.cat i allà mateix a partir de les 17 hores.

Una associació jove
Pel que fa als assistents, els organitzadors consideren que si bé l’ideal haurien de ser entre 400 i 600 persones, no hi haurà màxim. «Si convé farem dues voltes», apuntaren.

Per acabar la festa, en la que hi haurà begudes, rom cremat i coca, es farà la Sardana de Germanor Tarragona 2012, de Rafael Guinovart i La Santa Espina al voltant de les 19.30 hores, que clourà l’activitat.

Per la seva banda, Rosa Maria Codines va fer valdre el jovent estant a l’acte d’ahir, tots socis de Tarragona Dansa, que compta en l’actualitat amb un centenar de membres, des de 4 a 70 anys, sent més de la meitat més joves de 25 anys. Tanmateix, subratllà tota la feina que «l’agrupació ha fet per la sardana, la dansa de les danses. Estem aquí per donar suport a l’acte i per caminar junts. Els tres puntals d’Òmnium són llengua, cultura i país i la sardana va tota enllaçada. És llengua, cultura i fa país». Codines també va tenir unes paraules per al president de l’entitat, empresonat, Jordi Cuixart, qui «sempre diu que la cultura és la base transformadora d’un país i l’eina màxima de cohesió social».

Preparatius a partir de les 15 hores

L’activitat, de tal envergadura i mobilització, té la seva complexitat, per la qual cosa començarà a preparar-se cap a les 15 hores. Es contempla sonoritzar un recorregut de 600 metres, amb una potència de 15000 wats, feina que va a càrrec de JJ Comunicacions. A més a més l'acte comptarà amb 30 voluntaris.

Comentarios
Multimedia Diari