Una transformació que ha anat més enllà del comerç al Mercat Central

Després de 23 mesos de reobertura del Mercat Central i de la recuperació de la plaça Corsini, la ciutat s’ha fet seu aquest espai

02 marzo 2019 09:44 | Actualizado a 02 marzo 2019 09:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És una de les transformacions urbanístiques més grans de Tarragona dels últims anys, que no només ha canviat la fisonomia exterior, sinó també els hàbits i costums dels tarragonins. Des que fa 23 mesos que es va reobrir el Mercat Central, la zona i el seu entorn han agafat una gran vitalitat. I aquest impuls encara ha estat més manifest quan es van acabar les obres de la plaça Corsini. 

El comerç a l’interior de l’edifici modernista de Josep Maria Pujol de Barberà és el perquè de tot plegat, però al voltant han aparegut altres elements com la cultura o l’oci que han potenciat la zona. Les campanyes de Nadal, Sant Jordi, Castanyada o el Carnaval en són exemples. També noves iniciatives pròpies, com el Mercat de Nit o la celebració de les campanades de Cap d’Any. De tota manera també s’impulsen altres accions, com el projecte Salut Mola amb el qual les escoles de la ciutat visiten el Mercat Central i hi fan un recorregut amb activiats perquè coneguin diferents productes d’alimentació. 

De les 47 parades del pis superior del Mercat Central, únicament en queden 3 de lliures

Des d’Espimsa (Empresa de Serveis i Promocions d’Iniciatives Municipals), ens públic municipal gestor de l’espai, la seva presidenta Elvira Ferrando explica que «ara estem treballant una altra iniciativa perquè volem que amb el Carilló els nens aprenguin a dir les hores en català». El Carilló, inaugurat el passat 21 de novembre, s’ha convertit en un altre element d’interès que atreu l’atenció tant dels ciutadans locals com dels visitants. I a més això també té una repercussió positiva pels comerciants, segons Ferrando, que també és consellera de Comerç de l’Ajuntament: «Si venen a veure el Carilló, entraran al Mercat; i si entren possiblement compraran o prendran alguna cosa, i faran un tomb pels voltants». 

Ocupació
Des de la seva inauguració el 16 de març del 2016, el nou Mercat Central ha incrementat la seva ocupació. Va començar amb 38 parades obertes d’un total de 47. Avui dia únicament en queden 3 de lliures. I a la planta inferior, queden 4 locals en venda, amb un total de 120 metres quadrats de superfície que Ferrando assegura que «es poden unir si es vol fer una proposta més gran».

D’altra banda, també queda disponible un dels locals exteriors, que a la consellera li agradaria que fos «un establiment diferent dels que ja tenim i que encaixi amb el concepte de gastrocultural que busquem». La intenció doncs, és que «s’acabi d’omplir tot», si bé considera que «és normal que en els mercats hi hagi rotació de parades i sempre n’hi hagi alguna de buida».

Reorganització
Les obres de la plaça Corsini també l’han obert al públic. Per Ferrando «l’edifici del Mercat és per visitar dins de la ruta modernista, però la plaça l’hem recuperada com a punt de trobada. La gent queda a Corsini igual que es queda davant d’Hisenda». 

També valora positivament el fet que s’hagi «alliberat» la Rambla Nova per als tarragonins amb el canvi d’ubicació del mercat de marxants, que ha tornat a Corsini, la seva ubicació original. A més, destaca també l’atracció del mercat de Sant Quadrat i que «hem fet un pla d’autoprotecció» per aquest tipus d’accions comercials de carrer. 

Comentarios
Multimedia Diari