Unes 120 persones de cognom Llevat es reuniran diumenge a Almoster

Membres de la família han construït l´arbre genealògic que els ha portat fins a Cuba i els Estats Units, on en resideixen uns 80

19 mayo 2017 19:03 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Descobrir l’origen i construir l’arbre genealògic del cognom Llevat. Aquest és el treball que en els darrers anys ha realitzat diversos membres de la família. La iniciativa sorgí l’any 2012, quan Rafel Llevat Montserrat, originari d’Almoster, va trobar entre les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística, que els Llevat són poc més de 300 en tot el món.

Després d’un primer intent sense molt d’èxit, l’any 2014 altres membres de la família van agafar les rendes d’aquesta original aventura. Una experiència que els ha portat a viatjar en el temps per conèixer la gènesi de la família i ubicar a tot el món les persones amb el cognom Llevat.

«Hem tingut molta sort gràcies al fet que es conserva un volum important de documentació accessible, ja sigui a través dels llibres de registre dels sagraments impartits a l’església de Sant Miquel d’Almoster, o en la documentació localitzada a l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Diocesà de Tarragona», explica Miquel Llevat, un dels impulsos de la iniciativa, i afegeix que «hem trobat l’origen del cognom a Almoster, cap al 1560». A aquesta tasca d’investigació també s’ha d’afegir la documentació sacramental de pobles veïns a Almoster, així com els llibres d’història d’Antonieta Prats Sobrepere.

A tot el món

Durant tot el procés les dades i les estadístiques s’han barrejat amb els records de la família. En aquest sentit, Miquel Llevat assegura que aquesta memòria històrica ha servit «per reconstruir els últims 100 anys de l’arbre genealògic, ja que és un moment en què la família es dispersa i es perd la traçabilitat de la informació».

La història del cognom Llevat deixa també generacions a Barcelona (1700); Riudecols (1725); Castellvell (1745); la Selva del Camp (1753); la Canonja-Masricart (1820); Reus (1835) i Alcover (1837). «Tots els Llevat han fet majoritàriament de pagès al llarg de més de quatre segles i ho van ser fins al 1800, quan es va iniciar la branca de rajolers i després la de contractistes d’obres, que ha arribat fins als nostres dies. Lògicament la situació canvia a finals del segle XX», detalla Miquel Llevat.

Aquesta proximitat deixa pas a un viatge de llarga distància cap a Cuba. Dos germans petits i orfes de pare de la família Llevat Aymamí van a Cuba cap al 1820 i s’instal·len a l’oest de La Habana, a Matanzas. Salten després a la segona illa cubana, Isla de Pinos (avui Isla de la Juventud), on es troben amb una població reduïda i endogàmica, pel fet de ser una illa.

«Aquesta és la part que més ens ha costat però crec que hem aconseguit trobar-los a tots, gràcies al fet que els familiars també han treballat intensament en els registres locals», detalla i afegeix que «els primers Llevat de Cuba es dedicaven al tràfic d’esclaus». Els Llevat són en total 234 a Europa i uns 80 a Amèrica. Barcelona, Badalona, Reus, Tarragona, Almoster, Madrid, Riudecols, Las Palmas, Budapest, Torí, Quebec, Florida, Califòrnia, New Jersey, i en molts altres indrets han deixat empremta els Llevat.

La Festa dels Llevat

Per celebrar el treball, aquest diumenge, 19 de juny, Almoster acollirà la Festa dels Llevat, on participaran 120 persones amb el cognom Llevat. «Són el 60% dels Llevat que hi ha a Europa», afirma Miquel. La trobada inclourà una passejada pel nucli antic del poble, una missa en record de tots els Llevat difunts, així com la descoberta d’una placa commemorativa de la trobada, entre altres actes. També es projectarà el vídeo 1560-2016: Quatre segles dels Llevat. La festa servirà per celebrar que els Llevat són una gran família a tot el món.

Comentarios
Multimedia Diari