Unes Completes reduïdes amb un canvi de format a Valls

Reportatge. Aquests dies la capital de l’Alt Camp celebra la Festa Major de Sant Joan i la majoria d’actes es fan de forma virtual

24 junio 2020 07:50 | Actualizado a 28 junio 2020 09:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Nit de Completes és la més especial de les Festes de Sant Joan de Valls. Tots els elements folklòrics de la ciutat s’exhibeixen amb plena majestuositat actuant de manera simultània. Després d’una breu celebració religiosa, on s’exposen les relíquies del patró de Valls i s’interpreten músiques típiques d’aquesta festa, es fan les ballades de tots els elements que precedeixen els castells de les dues colles ‘a l’antiga’. L’actuació es regeix per un format sense rondes establertes, en què cada colla completa tres castells i un espadat.

No obstant, ahir va ser diferent, però es va mantenir la mateixa essència de sempre. Degut a la crisi sanitària del coronavirus es va canviar de format. L’església de Sant Joan es va omplir només el 50% de l’aforament. Per poder-hi assistir havien d’inscriure’s abans. Era obligatori l’accés amb mascareta i abans d’entrar posar-se gel deinfectant. L’orgue va interpretar el toc de castells mentre l’àliga ballava a l’interior del temple.

Una hora abans, el repic manual de les campanes de Sant Joan anunciaven les Completes. Els intruments del campanar pregonaven la cerimònia i el record de l’entrada a les Completes en honor al patró de Valls. L’acte es va poder seguir des del Facebook de la Parròquia de Sant Joan i a la tarda es va fer la reemisió de la Sortida de Completes a través de TAC 12.

Encesa de la graella

Durant la tarda, a la plaça del Blat, va tenir lloc l’encesa de la graella amb el foc del Canigó per part de la diablessa. Hi havia poca gent ja que per la situació actual no es poden celebrar actes amb molta gent. Alguns veïns o curiosos que passejaven en aquella zona s’hi apropaven. El foc d’aquesta tradició ancestral dels Països Catalans s’estén com mana el costum, arreu del territori.

Com un dels elements més rituals de la nit més màgica de l’any, la graella s’omple de foc i brases a la plaça del Blat, escenari per excel·lència de la festa vallenca. El foc és símbol de persistència i la vitalitat de la cultura catalana que romandrà viu, com cada any, fins a la mitjanit.

En el vessant patrimonial els vallencs poden ser protagonistes d’una bona pila d’activitats de la seqüència ritual en directe. Guarneixen finestres i balcons amb senyeres i domassos, poden escoltar els morterets pirotècnics i els tocs de campanes i poden visitar el seguici cerimonial.

Comentarios
Multimedia Diari