Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Unes obres destapen part de la muralla que fortificava l'Arboç

Era molt poc coneguda a nivell arqueològic i pràcticament no quedaven vistigis visibles

José M. Baselga

Whatsapp
El tram de la muralla ha aparegut en els treballs per retirar una palmera. Foto: CEDIDA

El tram de la muralla ha aparegut en els treballs per retirar una palmera. Foto: CEDIDA

Les obres de condicionament d’una zona blava i per retirar una palmera al centre de l’Arboç han posat al descobert un tram de la muralla que fortificava a la localitat al segle XIV. Precisament la troballa s’ha fet al carrer que porta el nom Muralla, per on ja se sabia que passava la històrica defensa.

Les obres han posat al descobert uns trams de 14 metres de llargada amb molt bon estar de conservació. La descoberta ha estat valorada pels arqueòlegs, ja que són les més completes i més extenses que hi ha documentades i estudiades a l’Arboç.

Els investigadors també destaquen que «són les que han proporcionat més informació i dades de qualitat sobre els sistemes defensius i la vila fortificada baix medieval» i dels que es tenien vestigis reals.

Cobriment temporal

Ara l’Ajuntament planteja com s’ha de fer la protecció de les restes. Fonts municipals expliquen que de moment es cobriran per evitar que puguin patir danys i la pròxima setmana s’acordarà si es queden al descobert perquè puguin ser visibles o es realitza un altre tipus d’intervenció. En funció de la decisió es desenvoluparà, o no, el projecte que havia previst a la zona i que va permetre la troballa.

Des de l’Ajuntament de l’Arboç destaquen que es tracta d’una

fortificació medieval «fins ara molt poc coneguda en arqueologia i de la qual no hi havia cap vestigi en aquest sector del costat de migdia de la vila». Són 14 metres de llargada de muralla amb 2,5 metres de fondària i un gruix d’entre 70-110 cm. Per la seva banda, el fossar presenta una amplada d’entre 8 i 9 metres i una fondària màxima de 3 metres en el seu punt mitjà.

Tancava la vila

El tram de muralla tancava la vila pel seu costat de migdia. Les restes tenen un alt valor pel coneixement de la història de la vila, i en especial, pel que fa a la formació del nucli fortificat.

La muralla va quedar integrada en el traçat d’alguns carrers i habitatges. El perímetre estaria definit pels murs interiors del costat sud del carrer Rafael Casanovas, la zona est de la Rambla Josep Gener, i la zona nord del carrer de la Muralla. Els arqueòlegs destaquen que «dins de la Catalunya Nova, aquestes restes constitueixen uns dels pocs exemples d’aquestes viles fortificades».

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También