Uns 200 tarragonins treuen targeta vermella a Europa per la gestió de la crisi dels refugiats

ONG's, entitats socials, sindicats i partits impulsen una moció que concreti la implicació de l'Ajuntament en l'acollida humanitària

19 mayo 2017 21:51 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tarragona (ACN).- Unes 200 persones s'han concentrat aquest dimecres a la Rambla Nova de Tarragona per reclamar la implicació dels estats europeus i de les institucions locals en la gestió de la crisi dels refugiats. Convocats per ONG's com Amnistia Internacional, entitats socials, sindicats i formacions polítiques, els manifestants han xiulat i han tret "targeta vermella" a la Unió Europea per la seva actitud davant d'aquesta alerta humanitària. Els col·lectius han convocat una nova concentració per dimecres que ve a la plaça de la Font i han explicat que negocien amb els grups municipals de l'Ajuntament de Tarragona una moció que garanteixi i defineixi la implicació de la ciutat en l'acollida de refugiats.

Durant l'acte, que s'ha celebrat al davant de l'Estàtua dels Despullats, a la Rambla Nova, les diferents organitzacions socials han fet una crida a la mobilització ciutadana per a rebutjar la "situació dramàtica de milers de persones al Mediterrani i a les fronteres orientals d'Europa, amb més de 30.000 persones mortes i milions desplaçades, i per a fer realitat els drets d'asil i d'acolliment". Unes 200 persones s'han sumat a la protesta, amb xiulets i aixecant cartolines vermelles contra la gestió dels estats europeus.

Els convocants han exigit "una implicació real de les administracions locals i generals en les polítiques d'acolliment i en el suport a les organitzacions socials que la realitzen", que es destinin recursos a les polítiques d'asil i acollida, i que des del municipi hi hagi una implicació i un compromís en la denúncia de les causes d'aquesta crisi humanitària i que es garanteixi una política municipal de cooperació.

Per part de Setem Tarragona, Laura Aguadé ha manifestat la seva disconformitat amb la gestió de les polítiques d'immigració i ha reclamat la possibilitat que tota persona pugui ser acollida. En clau local, ha detallat que la moció que es vol presentar a l'Ajuntament ha de garantir que Tarragona pugui esdevenir una ciutat-refugi i que el consistori activi una xarxa de famílies d'acollida, amb l'objectiu que després es pugui garantir als refugiats els drets a l'habitatge, la salut i l'educació. "Hi ha diners per comprar armes i per rescatar bancs, i també n'hi ha d'haver per a l'acollida de refugiats, perquè sinó la imatge que estem donant d'Europa és nefasta", ha lamentat Aguadé.

Per la seva banda, Marco Flores, coordinador d'Amnistia Internacional a Tarragona, ha subratllat que és el compromís de la societat, dels governs, de les autoritats i de les organitzacions el que permetrà superar aquest "drama humà". L'organització ha instat el consistori tarragoní a complir l'acord adoptat pel ple el passat 20 de març, en el qual assumia pressionar a organismes nacionals i internacionals per tal d'aconseguir millores en la resolució d'aquesta crisi, i posar a disposició del govern espanyol un nombre significatiu de places de reassentament, així com els recursos suficients per a la implementació dels programes d'integració necessaris.

En la mateixa línia, Pep Prats, de la coordinadora d'ONG's Entrepobles, ha denunciat que l'origen de la situació actual és troba en "la venda d'armes" i en el paper que, entre d'altres, estan jugant els països europeus en "l'estratègia" mundial. "Ara sembla que tot són excuses per no acollir refugiats", ha denunciat. Prats ha detallat que, dilluns que ve, es començarà a redactar, de comú acord amb els grups municipals partidaris que Tarragona esdevingui una ciutat-refugi, el contingut de la moció que es pretén aprovar al consistori.

La concentració a favor dels refugiats de conflictes bèl·lics sota el lema 'Targeta vermella per Europa. Protecció per als refugiats' l'han convocat Amnistia Internacional, Catalunya Sí que es Pot, CCOO, Comitè Oscar Romero, Coordinadora d'ONG's de Tarragona, Cuculmeca, CUP, Entrepobles, ERC, ICV-EUiA, FAV, Finestra al Món, Hammada, IAC, Intermón, Moviment d'Esquerres, Podem, Procés Constituent, Setem i la UGT.

 

Comentarios
Multimedia Diari