Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

VÍDEO I FOTOGALERIA: La Crida de Santa Tecla sense missatges polítics

Tarragona enceta la seva festa major al Saló de Plens. La Crida de l'alcalde Ricomà i el discurs del Perpetuador Jaume Sendra, llueixen en una jornada d'homenatge als Teclers d'Honor. La tronada posa a la ciutat enmig d'una setmana trepidant d'actes festius. Enguany la distorsió política d'edicions anteriors no s'ha sentit a la plaça de la Font

Carla Pomerol-Jordi Cabré

Whatsapp
FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

FOTO: Pere Ferré

Amb la Crida de les festes,  l’alcalde de Tarrgona, Pau Ricomà,  ha convidat aquesta tarda a la ciutadania a participar de la festa gran de la ciutat, en el tradicional acte que s’ha celebrat al saló de Sessions del Palau municipal on la calor ha obligat als tarragonins que omplien aquest recinte a fer us de la postal de les festes per ventar-se.

Després del Toc d’obertura per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal s’ha realitzat l’homenatge al Perpetuador d’enguany, Jaume Sendra i Solé, president de l'Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona des del 1992 fins el passat mes de gener d'enguany.

Jaume Sendra i Solé va establir convenis amb l’Administració per a l’arranjament de les robes i el manteniment dels caps. L’any 2001 va dirigir i coordinar la creació de les rèpliques dels Nanos Vells i va coordinar el 150è aniversari amb tot un seguit d’activitats per homenatjar les peces. Tota una vida dedicada als Nanos Vells i a tot el que els envolta.

També  s’ha reconegut la tasca dels Teclers i Tecleres d'Honor, aquelles persones de les entitats del Seguici Popular que porten 25 anys participant activament de la festa. Cadascuna ha rebut un quadre amb el cartell de les festes de fa 25 anys.

La Cobla de Ministrers del Consell Municipal. FOTO: Mauri

Finalitzat l’acte protocol.lari, des del balcó de l’Ajuntament hi ha hagut el Toc de Crida i Tronada. El toc de Crida per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal ha anunciat l’inici de Santa Tecla.

Finalment, l’alcalde,  Pau Ricomà,  i el Perpetuador, Jaume Sendra i Solé, han ences  la metxa des del balcó que ha ences els Onze Morters de Santa Tecla i la primera Tronada de la Pirotecnica del Mediterráneo de Vilamarxant.

El Saló de Plens, ple de gom a gom i amb una calor asfixiant. FOTO: Mauri

Abans d'encendre la tronada, Ricomà primer i Jaume Sendra després han parlat al Saló de Plens. Aquí teniu el discurs íntegre:

La meva vida com a perpetuador comença avui, en aquesta Sala de Plens de l'Ajuntament, davant de moltes cares conegudes, de familiars i amics i de tantes persones que, com jo, gaudim de les festes de la nostra ciutat i intentem, tan bé com podem, compartir el sentiment de festa amb els que ens envolten.

Avui sóc aquí gràcies a la meva dona; fa quasi 30 anys erem una parella de joves que s'acabava de conèixer. Ella ho tenía molt clar i em va dir: "Mira, jo sóc portant dels Nanos Vells de Tarragona i no ho deixaré. Pots unir-te i formar-hi part o pots mirar-t'ho desde el carrer". El cor em
va empènyer formar part de l'Associació, com ja he dit, fa ja més de 30 anys; fins aleshores poc, o res, sabía jo dels Nanos.

Amb més de 150 anys d'història, els capgrossos de la nostra ciutat han passejat pels carrers de Tarragona acompanyats de persones civils i de diversos colꞏlectius, fins arribar als nostres díes. L'Associació, tal i com esdevé avui día, ha mantigut la seva essència, no obstant, el pas dels anys ens han portat a viure canvis que tot seguit, i de manera breu, voldría compartir amb tots vosaltres.

L'any 1990, els 13 Nanos van cumplir 125 anys i es va dur a terme la primera restauració dels Nanos, coincidint amb aquesta data tan assenyalada. A principis de la dècada, els Nanos es vestíen i desvestíen a pocs metres d'aquí; en unes estances que l’Ajuntament ens va cedir a l’altra banda del vestíbul.

No era una tasca fàcil ni ràpida, però tots els qui aleshores hi participàvem sabíem com fer-ho, de manera eficiente, sota les ordres de l'Encarna. Durant molts anys va ser, incansablement, la nostra mà dreta i un pilar fonamental per a l'Associació. Una figura que ningún més enllà de l’Associació coneixía, no obstant, era l’encarregada de tenir-ho tot a punt per a cada sortida; gràcies a ella jo vaig aprendre a estimar als Nanos.

Amb el canvi de mil·leni, s'inicia un procés que ha marcat un abans i un després per a la nostra Associació. Després de més de 125 anys, comencem a treballar en la rèplica dels nostres Nanos, els que actualment passejen pels carrers de la nostra ciutat. Res d'aixó hauría estat possible sense l'ajuda de diverses entitats, empreses privades i part de la ciutadania de Tarragona, que a través de l'apadrinament econòmic, van solventar part dels costos que suposava crear de zero 13 Nanos.

Els Nanos Vells representen els estaments socials més significatius del segle XIX, i están inspirats en personalitats molt concretes que van viure a la nostra ciutat en temps passats. Fa 150 anys, l'autor material dels nostres Nanos fou Bernat Verderol, a qui la ciutat de Tarragona va dedicar un carrer que jo sento com si fos casa meva.

Als 2000 aquesta tasca fou encarregada al mestre geganter Manel Casserres de Solsona que amb la seva experiència en la creació d'imatges festives a Catalunya, va plasmar l'essència històrica dels 13 Nanos en estructures molt més lleugeres i fàcils de portar. Els majestuosos vestits que lloeixen els nostres Nanos van ser confeccionats, en aquesta nova etapa, pel sastre Ambrós Domingo, que amb les seves mans, i desde el seu taller del Carrer Mercería, va cosir repunt per repunt cada un dels vestits.

Malauradament, cap dels dos es troba avui en aquesta sala, allà on sigueu, amics, l'Associació vol agraïr-vos de tot cor el temps i l'estima que vau dedicar als Nanos.

Al 2001 es presenta la rèplica del Nano Capità, i un any més tard, els 13 Nanos van sortir per primer cop pels carrers de Tarragona. Ja han passat 17 anys, i desde aleshores, fins als nostres díes, hem dut a terme activitats socials, com "Sigues Nano per un día" o "Santa Tecla a les escoles"; hem volgut apropar-nos als tarragonins i tarragonines, amb una exposició fotográfica que recollía els 150 anys d’història dels
Nanos, i que mostraba com ha estat l’evolució d’aquest element del seguici i el sentiment de festa i l'estima que sentim tots nosaltres pels Nanos.

No voldría despedir aquest moment tan important per mí sense dedicar unes poques paraules a tots aquells que m’han acompanyat durant tots aquests anys. A tots els qui heu format part de l’Associació; gràcies, vull que també sentiu com a vostra aquesta distinció. Que els 13 Nanos poguin sortir al carrer, com ja fa més de 150 anys que ho fan és, en part, per la dedicació de totes les persones anònimes que malgrat la calor, la durada de les sortides o els incovenients que poden sorgir durant les festes, sempre han mostrat l’ímpetu que necessitem per tirar endavant.

A la meva familia, per la paciencia que m’han disposat en moments difícils en els que he volgut deixar la meva feina com a president de l’Associació; aquesta distinció porta el meu nom, pero es compartida de cor i sentiment amb la meva dona, tresorera de l’Associació desde fa més de 30 anys. No podría entendre la meva vida sense el Nanos per tot el que he viscut com a president i portant, no obstant, considero que el meu temps a càrrec de l’Associació ha arribat a la seva fi. He cedit el meu càrrec al Jorge, qui actualment exerceix com a President. Jorge, saps que aquí tindràs la meva experiencia i els meus consells per tirar endavant com he fet jo i espero veure’t aquí, en el meu lloc, d’aquí a 30 anys.

L’Associació queda per tant, en mans d’una generació que ha après a estimar als Nanos desde la infantesa; una generació que coneix i entén l’essència dels Nanos gràcies al nostre llegat. Els hem vist crèixer entre tots nosaltres, i gràcies al seu aprenentatge quasi innat, que ens han demostrat desde ben petits, creièm que ningún millor que els nostres descendents per empendre un nou camí com a Associació. Ara, són ells els responsables de mantenir el que vam crear els portants més veterans ara fa 30 anys.

Una associació d’amistat que participa i vetlla per uns elements del Seguici de Tarragona que la ciutat ha fet seus i avui ens han portat a ser aquí. Nano Capità, Arlequins, Negrets, Pagesos, Andalussos, Metges i Marquesos. Vosaltres sou els responsables de tot aquest sarau; Tarragona us estima, però jo molt més!

Moltes gràcies, a tots i VISCA SANTA TECLA i VISCA TARRAGONA

Temas

Comentarios

Lea También