Valls: Es descobreix un fossat ibèric de més de 2.200 anys d'antiguitat

Les prospeccions van ser fetes per alumnes en pràctiques del grau d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona

19 mayo 2017 23:39 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Estudiants del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona han descobert a Valls les restes d’una construcció ibèrica. Es tracta d’un fossat de més de 2.200 anys d’antiguitat que defensava el poblat ibèric del Vilar de Valls, situat sota l’actual estació de tren, el col·legi Eugeni d’Ors, el pavelló Joana Ballart i la zona esportiva del vilar. La troballa va tenir lloc a finals del mes d’octubre durant les pràctiques de l’assignatura Metodologia Arqueològica.

Les prospeccions van ser dutes a terme per un centenar d’estudiants, que van utilitzar detectors de metalls, fotografia aèria i prospeccions geofísiques. Una de les tècniques utilitzades van ser les tomografies elèctriques, un mètode no destructiu que analitza els materials del subsòl segons el seu component elèctric. Va ser a través d’aquesta tècnica que es va evidenciar una anomalia en el subsòl.

Posteriorment, a finals de desembre es va fer un sondeig que ha confirmat que es tracta d’un fossat que defensava el poblat ibèric del Vilar pel nord. Es calcula que podria tenir una amplada de 14 metres, una profunditat de gairebé 5 metres i una longitud superior als 400 metres.

Amb aquesta nova dada s’amplia la informació fragmentada que es té d’aquest poblat. Situat sota la ciutat de Valls i en una zona de creixement, totes les excavacions que s’han fet han estat d’urgència i la majoria de vegades amb un elevat grau de precarietat. L’existència del poblat es coneix des de finals del segle XIX, però no es va fer un seguiment arqueològic adequat fins al 1995. Mentrestant, durant el segle XX es van fer grans obres a la zona, sempre a porta tancada, en les quals es va destruir part del poblat. És el cas de la construcció del camp de futbol, als anys 20, o la del pavelló Joana Ballart i la del Colegio Menor de Juventudes –actual col·legi Eugeni d’Ors– durant els anys 60.

Les pràctiques dutes a terme per aquest grup d’alumnes s’inclouen al projecte ‘Guerra i conflicte al nord-est de la península Ibèrica en època romanorepublicana (segles III-I aC)’.

Comentarios
Multimedia Diari