Valls: L'Enxaneta, 50 anys d'una escola pionera

Reportatge. Fa tres anys el centre va implantar una nova metodologia als infants que porta per nom ‘escola viva i activa’

03 octubre 2018 07:43 | Actualizado a 03 octubre 2018 07:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Escola Enxaneta de Valls celebra enguany el cinquantè aniversari. El centre va néixer gràcies a una cooperativa de pares que volien portar els seus fills a una escola laica i que experimentessin i manipulessin amb nous materials. La directora de l’Enxaneta, Candela Batet, recorda que «per exemple vam ser dels primers que vam anar de colònies». Al principi van instal·lar-se en un local del passeig de l’Estació de Valls.

Hi havia dues professores i 60 alumnes. A poc a poc el centre va créixer. «Els resultats van ser satisfactoris i van decidir canviar-se a un altre lloc», manifesta.
Van traslladar-se al Convent del Carme, malgrat que les instal·lacions es trobaven en mal estat. «Entre ells van pintar i van fer algunes reformes», afegeix Batet. L’any 1985 l’Escola Enxaneta va passar a ser pública. «Fins llavors els pares pagaven el que podien i anys més tard va establir-se una quota fixa».La lluita pel mal estat de les instal·lacions seguia en peu, i l’any 2005 van traslladar-se a la plaça dels Quarters mentre rehabilitaven el Convent del Carme. Les obres van durar nou anys, fins al 2014.


Experimentar i aprendre
«Fa tres anys hem canviat la metodologia. Per exemple els més petits estan tot el dia experimentant, i això porta per nom escola viva i activa», afirma Candela Batet. També realitzen tallers de pintura, jocs educatius, psicomotricitat, entre altres. A més tenen diferents aules equipades. 


«L’alumne assoleix els coneixements jugant i tot el que li pertoca per curs», assegura. En cada aula hi ha dues professores i acompanyen l’infant en tot moment. Un dels objectius és que l’alumne se senti a gust. «Deixem que el pare es quedi fins que el nen s’hagi adaptat a la classe. Els alumnes de primer de primària fins a tercer combinen el llibre amb alguns tallers i propostes. Per exemple, tallers d’escriptura o mecanografia», explica Batet. 


Els nens de quart, cinquè i sisè de primària estudien amb el llibre, menys l’assignatura de Medi Natural que experimenten a les colònies. «Un dels reptes que tenim és implantar aquesta metodologia als alumnes més grans. Esperem fer-ho en un termini curt», conclou la directora d’aquest centre vallenc.

Comentarios
Multimedia Diari