Valls: Un històric viatge casteller a Washington

Reportatge. La Colla Vella i la Colla Joves van representar la ciutat i el país a l’Smithsonian Foklife, el festival de cultura tradicional més important del món

11 julio 2018 14:04 | Actualizado a 17 julio 2018 11:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Mestres artesans, castellers de Valls, músics o cuiners. El centre neuràlgic de Washington ha acollit durant deu dies, la 51a edició de l’Smithsonian Folklife, el festival de cultura tradicional més important del món. I és que enguany serà recordat per la presència de la cultura catalana i del fet casteller. També per ser la primera vegada en la història que les dues colles dels Xiquets de Valls han compartit escenari als Estats Units. El festival s’ha celebrat a l’esplanada central del Mall -entre el Capitoli i el Monument a Washington-. 


El president de la Colla Joves, Cels Galofré, ha explicat que «penso que l’eufòria i l’alegria que hem tingut és positiva i ha sigut un orgull representar Catalunya en aquest certamen». 193 castellers amb la camisa vermella van viatjar fins a Washington per exhibir els seus castells, i 170 amb la camisa rosada. «La gent quan ens veu actuar al·lucina, i els americans els sorprèn el contacte físic que tenim», diu el president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Albert Pedret. Aquest ha estat el primer viatge intercontinental de la Joves, mentre que la Vella ja té més bagatge -ha estat la seva tercera estada als Estats Units. Amb tot, és el primer cop que les dues colles han viatjat i participat juntes, deixant rivalitats a part, en un esdeveniment internacional que ha tingut per objectiu difondre la cultura catalana i el fet casteller.

 

 

 


«L’experiència és positiva i ha sigut un orgull ensenyar els castells en un festival d’aquest caire», afegeix Pedret. Les colles castelleres, a més, també van tenir ocasió de reivindicar l’alliberament dels presos polítics aixecant pilars de 5 al National Mall, també en solidaritat pels líders exiliats, en una acció organitzada per l’ANC. «Hem demostrat al rovell del món que a Catalunya som un poble pacífic, i  fa coses difícils a partir de l’esforç», explica Galofré.


Els americans els ha sorprès el treball en equip i l’activitat que uneix gent de totes les edats: avis, mares, nens i que tenen un objectiu en comú.La Colla Vella dels Xiquets de Valls va protagonitzar la portada del Washington Post amb un castell amb el Capitoli de fons.


 «Això vol dir que molta gent n’ha parlat, i estem molt contents», puntualitza Pedret. «Tot el que hem fet és positiu i hem fet més grans els llaços d’amistat entre tots», afirma el president de la Colla Joves, Cels Galofré. Els rosats van acomiadar-se plantant un 4 de 8 davant del Lincoln Memorial, amb el Washington Monument i el Capitoli de fons.Per la seva banda, els de la camisa vermella van tancar la seva participació amb un 3 de 8 en l’acte de cloenda, a la plaça Major, confeccionada per a l’ocasió.

La programació del festival ha estat molt diversa i ha englobat des dels tallers fins a les demostracions passant per la música en directe de formacions com la Cobla Catalana dels Sons Essencials, l’Espai So de Tarragona o la Maria Arnal i Marcel Bagés. La gastronomia també hi ha tingut un paper destacat i els visitants han pogut tastar des del típic pa amb tomàquet fins a la fideuà amb allioli, la botifarra o les favetes. El festival ha durat deu dies i ha aplegat vuit mil visitants d’arreu del món. 
Un viatge històric que les dues colles castelleres de Valls recordaran per sempre. 

Comentarios
Multimedia Diari