Valls disposarà d’una vintena d’habitatges més per a ús social

L‘Ajuntament signarà en breu dos convenis amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya (AHC) Sostre Cívic per ampliar el parc públic de pisos de la ciutat

10 diciembre 2019 17:40 | Actualizado a 11 diciembre 2019 19:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Valls signarà en breu dos convenis que permetran ampliar el parc d’habitatges per a ús social en una vintena de pisos més. La Junta de Govern ha aprovat el conveni amb l’Agència d’Habitatge (AHC) de Catalunya de la Generalitat i, en els propers dies, donarà llum verd també al conveni amb la cooperativa Sostre Cívic, en els dos casos, per l’adquisició d’aquests 21 immobles que es troben situats al carrer Paborde, a la zona de la plaça de Jaume I.

L’ampliació del parc d’habitatges és el resultat d’un treball que va arrencar l’any 2015 amb els primers contactes amb el Banc Mare Nostrum, en aquell moment propietària de dos blocs de pisos en aquesta zona.

Tot i que aleshores les converses no van fructificar perquè el banc va duplicar el preu de venda inicial un cop impugnada la Llei de l’Habitatge al Tribunal Constitucional i també perquè els pisos havien anat passant a mans de diferents bancs, aquest any l’Ajuntament comença a fer el seguiment dels habitatges per tal que, si es posaven a la venda, l’administració pugués fer ús del dret de tempteig i retracte.

Aquesta és una opció de compra preferent per part dels ajuntaments i entitats del tercer sector en zones d’alta demanda d’habitatge social com és el cas de Valls.

El passat mes de maig, l’Ajuntament i l’Agència d’Habitatge de Catalunya coordinen l’estratègia per a la compra dels dos blocs de pisos situats als números 6 i 8 del carrer Paborde i, al juliol, amb l’opció de compra sobre la taula, les dues administracions sumen a Sostre Cívic en l’operació per coordinar la compra.

A parts iguals

El primer dels convenis, entre l’Ajuntament i l’AHC, permetrà l’adquisició de cinc habitatges que les dues parts compren per meitats i proindivís al 50% al carrer Paborde 8, una operació regulada pel conveni de col·laboració que estableix que l’Ajuntament s’encarregarà de la gestió.

L’operació de compra suposa una inversió de 173.000 euros en total que les dues administracions finançaran a parts iguals.

A més, en el conveni s’estableix també que els tres pisos que l’Agència d’Habitatge de Catalunya ja tenia en aquest mateix bloc passaran a ser gestionats pel consistori.

Plaça de Jaume I

El segon conveni és el resultat de l’acord amb la cooperativa Sostre Cívic que adquireix 13 habitatges al bloc situat just al costat, al carrer Paborde número 6, a la mateixa zona de la plaça de Jaume I. Aquests pisos es destinaran a facilitar l’accés a l’habitatge de col·lectius vulnerables.

La cooperativa també compra els habitatges mitjançant la fórmula de tanteig i retracte per destinar els pisos a ús social.

En aquest cas, Sostre Cívic i l’Ajuntament de Valls aprovaran el conveni que regula la col·laboració del consistori que donarà suport econòmic a la cooperativa per la compra dels pisos i, en contraprestació, l’administració local podrà fixar els criteris d’accés en una part dels habitatges amb finalitats socials.

«És un orgull poder engegar les línies de tempteig i retracte i l’adquisició de patrimoni que forma part del mercat especulatiu i apostem molt fort per la col·laboració público-cooperativa que és la que ha de permetre ampliar el parc públic del país», va remarcar ahir en roda de premsa,Gemma Vendrell de la cooperativa Sostre Cívic.

El suport econòmic municipal s’ha establert en total en 60.000 euros, 20.000 euros per aquest 2019 i 40.000 més per al 2020.

«Amb aquestes dues accions impulsades per l’Ajuntament, a través de la Regidoria d’Habitatge, es segueix avançant en les polítiques socials que pretenen facilitar a col·lectius amb més dificultats l’accés als habitatges», va assegurar el regidor d’Acció Comunitària a l’Ajuntament de Valls, Jordi Cartanyà. Va afegir que «hi havia un mancança d’habitatge públic. Ha costat però estem satisfets del resultat». Pel que fa els terminis encara no se saben.«L’operació ja està aprovada però estem pendents de l’operació de notari. A principis d’any signarem l’operació i després haurem de donar d’alta els subministraments», va concloure el regidor Jordi Cartanyà. La voluntat municipal és que l’any vinent aquests habitatges ja estiguin en ús.

Comentarios
Multimedia Diari