Valls dona la benvinguda als nous gegants petits, que s’incorporen al Seguici

Primera ballada en un acte celebrat al Convent del Carme on també s'han presentat les noves perruques dels gegants grans després de 40 anys amb les anteriors

23 octubre 2020 19:20 | Actualizado a 23 octubre 2020 19:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta Fira de Santa Úrsula de Valls, a part de tenir les limitacions ocasionades per la pandèmia, també té un tret diferencial molt clar: és tot un homenatge a la canalla, als més petits de la casa. Això s’evidencia amb el caire que han adoptat moltes de les activitats programades com, per exemple, la Petita Casa de la Festa, la presentació del basilisc petit o el darrer acte d’aquestes característiques que va tenir lloc ahir a la tarda amb la presentació d’un altre nou element del seguici: la parella de gegants petits.

El claustre del Convent del Carme ha acollit la primera actuació de les noves figures que van ser apadrinades pels gegants grans, davant la curiositat de grans i petits que no es van voler perdre la presentació. Durant l’acte, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha expressat que «sé que hi ha moltes hores de feina al darrera, de dedicació i que hi heu posat molta passió». Respecte del resultat final dels nous gegants, Farré ha felicitat els seus creadors i ha dit que «avui Valls té els gegants petits més bonics, com ho són els gegants grans». Per últim, ha aprofitat per expressar que aquesta presentació havia de servir per donar una mica d’oxigen i aire fresc en aquests moments actuals i que l’estrena dels gegants petits «serveixi per agafar noves energies i noves forces».

Un projecte a tres bandes

«Després dels assajos estem molt sorpresos amb les ganes que s’ho ha agafat la canalla», ha explicat al Diari el president de la Unió Anelles de la Flama (UAF), Albert Oliva. Els gegants petits són una rèplica fidel dels originals de 1947 però en versió reduïda, fins i tot conserven el mateix pentinat.

El projecte de creació d’aquestes dues peces, el gegant i la geganta, s’ha fet a tres bandes. L’Ajuntament de Valls s’ha fet càrrec del cost econòmic de les figures, el Cau-Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela s’ha involucrat enguany en la festa i serà l’entitat que farà ballar els gegants petits i, per últim, la Unió Anelles de la Flama, que fet la tasca de coordinació. A més de la música, que la posen les gralles i timbals de Bufalodre, «hem fet els assajos, hem assessorat la canalla i els hem acompanyat en el procés de creació», ha explicat el president de la UAF. Aproximadament una desena de nens i nenes formen el grup de balladors amb la idea que, quan creixin, passin a formar part del seguici gran i així assegurar el relleu generacional pel futur.

Com també va passar amb el basilisc petit, els gegants menuts s’havien d’estrenar per la Festa Major de Sant Joan, però la situació sanitària ho va impedir. «Vam creure oportú presentar-los ara», ha dit Oliva, ja que l’acte encaixava a la perfecció amb el relat d’aquesta Santa Úrsula, on el record pels més petits és ben visible en moltes activitats.

Els petits gegants són obra del taller d’imatgeria de Ferran Rey, el vestuari ha anat a càrrec de Blanca Ferré –que també és la creadora dels vestits dels gegants grans– i la corona l’ha fet el joier Joan Serramià. Amb els gegants petits, la ciutat de Valls segueix treballant en la línia d’anar completant el Seguici Petit, un fet que es va començar a gestar fa uns 15 anys i que a hores d’ara compta amb un bon nombre de peces menudes.

Amb aquesta nova incorporació, els gegants petits seran el quinzè element del Seguici Petit, sumant-se al drac petit, el ball de diables petit, l’ós petit, el basilisc petit, el ball de gitanes petit, els gegantons petits, el bou petit, el ball de pastorets, el ball de bastons petit, la mulasseta, el ball de la primera, l’àliga petita i la canalla de les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls.

Els gegants estrenen pentinat

L’acte d’ahir al Convent del Carme també va servir per presentar la culminació de la restauració de la parella de gegants originals de Valls. Faltava canviar les perruques, que tenien més de 40 anys i enguany estava contemplat que s’havien d’estrenar. I així ha estat. «Les noves perruques tenen més qualitat, més cabell i es recupera la trena de la geganta que sempre l’havia portat», va explicar el president de la UAF.

Les figures originals dels gegants de la ciutat de Valls tenen una llarga història i un llegat que es remunta a tres segles enrere i que ha fet que esdevinguin un dels elements amb major continuïtat en la festa patrimonial vallenca.

Comentarios
Multimedia Diari