Valls dóna pas a la Festa Major

Sant Joan comença a la capital de l'Alt Camp. La tronada inaugural d'aquest vespre donarà el tret de sortida a 7 dies de festa ininterrompuda

19 mayo 2017 22:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls es vesteix un any més de gala per celebrar la Festa Major dedicada al seu patró, Sant Joan Baptista, i també per donar la benvinguda a l’estiu i a les festes que inundaran la comarca durant els pròxims mesos.

La inauguració es farà aquesta tarda i els actes ja no pararan fins al dia 25, quan es farà el castell de focs de final de festa. Set dies sense interrupció.

Ahir ja es van fer dues activitats en el context de la Festa Major: la presentació de l’estudi del gegantó Lladrefaves i la 25a Nit de l’Esport Vallenc. El Sant Joan 2015, però, no es donarà per inaugurat fins avui a les 20.30 h amb la tronada inaugural a la plaça del Pati, que enguany anirà a càrrec de la Pirotècnia Catalana, de Vimbodí i Poblet.

Abans, s’hauran proclamat els Santjoaners d’enguany, un reconeixement a la trajectòria festiva que aquesta vegada recaurà sobre tres persones: Manel Escoda, Pep Martínez i Xavier Vivancos, vallencs que durant 25 festes majors han actuat amb la moixiganga. Es tracta de l’antecedent dels castells i recuperat per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 1991.

A continuació, l’àliga sortirà al balcó del saló de plenaris de la Casa de la Vila, el pregoner llegirà el Conte de la Festa Major, dedicada al ball de vells i, finalment, es farà la petada de globus.

50 anys de pop en català

Les actuacions musicals sempre tenen un pes destacat en la Festa Major de Valls. Enguany, però, s’intensificarà amb l’homenatge que la ciutat ha preparat per als 50 anys de pop en català. Durant les cinc nits d’actuacions passaran bandes representatives d’aquesta llarga trajectòria pels tres escenaris habilitats: el de l’aparcament del Barri Antic, la plaça de l’Oli i el Pati.

Com a formacions veteranes hi haurà la Companyia Elèctrica Dharma en la gira dels seus 40 anys; Maria del Mar Bonet, i l’homenatge que es farà a Ovidi Montllor amb la veu d’Artur Gaya, la guitarra de Paco Prieto i el contrabaix de Kike Pellicer.

Com a grups actuals, actuaran Oques Grasses, Aspencat, Zoo, Gertrudis, The Mamzelles i Germà Negre, mentre que Els Pets i la dama del blues Big Mama Montse representaran l’època intermèdia entre totes dues generacions. D’altra banda, del País Basc arribaran tres bandes de tres generacions diferents: Javier Gurruchaga i l’Orquesta Mondragón, Juantxo Skalari & la Rude Band, i Esne Beltza.

Nous vestits dels gegantons

Aquest Sant Joan també vindrà marcat per l’estrena dels nous vestits del gegantó Lladrefaves i la gegantona, que es presentaran dilluns en un acte a la plaça del Blat. El figurista vilafranquí Amadeu Ferré n’és el creador, també autor dels nous vestits dels gegants estrenats l’any passat.

La indumentària del Lladrefaves estarà formada per casaca, coll, armilla, pitrera, punys, pantalons fins al genoll, mitgeta, sabates i barret de gresol amb tres puntes. Pel que fa a la gegantona, comptarà amb el cos, punys, faldilla, faldellí, postís per a la cintura i ornament al cap.

Castells

Sant Joan és també sinònim de l’inici de la temporada castellera amb les actuacions de la Nit de Completes i la del migdia de Sant Joan. Enguany també es presentarà el llibre Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme, d’Àlex Cervelló, així com l’estrena del curtmetratge Camises cap al cel, dirigit per Jordi Ferré. A més, dissabte la Muixeranga d’Algemesí serà proclamada Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2015.

Comentarios
Multimedia Diari