Valls es transforma en un gran aparados de productes del camp

Ahir es va posar en marxa la 62a Firagost, la Fira-Exposició del Camp Català, de la mà del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que protagonitzà l'acte inaugural

19 mayo 2017 18:33 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ens trobem en el primer dimarts i dimecres del mes d’agost, i això, a Valls, és sinònim de Firagost, la fira exposició de productes del camp i per al camp. L’esdeveniment marca una fita en el calendari vallenc, però també en el català. I és que es calcula que cada any passen per Firagost prop de 100.000 persones vingudes d’arreu de Catalunya.

Mostres de fruita, verdura, vins, caves, formatges, embotits, vehicles i maquinària agrícola és el que es pot veure des d’ahir i fins avui tot donant un tomb pel centre de la ciutat sota els típics tendals de ratlles blanques i vermelles. De fet, un dels atractius de la Firagost és que els mateixos carrers de Valls es converteixen en l’aparador de 350 expositors que es distribueixen al llarg d’un quilòmetre i mig, des de la plaça del Blat fins al capdamunt del passeig de l’Estació.

Començant el recorregut per la plaça del Blat, ens trobem primerament en un muntatge dedicat a la tomaca que dóna la benvinguda als visitants a la 62a edició de la Fira Exposició del Camp Català. Enfilant pel carrer de la Cort hi ha les verdures i fruites, entre les quals destaca l’olor dolça dels préssecs acabats de collir.

Més endavant, l’oli, la mel, les misteles, els vins i els caves es converteixen en els grans protagonistes. Pel que fa al Pati, enguany s’han instal·lat per primera vegada food trucks, caravanes transformades per servir menjar, on els visitants poden fer una parada i prendre alguna cosa sota l’ombra abans de reprendre la marxa. Continuant pel carrer del Teatre, hi trobem els formatges i els embotits, mentre que a la plaça del Quarter la temàtica canvia pels objectes de ceràmica i artesania.

Els tractors i la maquinària agrícola i ramadera es troben ubicats al passeig de l’Estació, on també es pot observar una àmplia mostra de vehicles. D’altra banda, al carrer Vallvera també es pot gaudir d’una exhibició de Motors estàtics dels anys 30. Un altre dels punts interessants és la mostra de cerveses artesanes que durant el dia d’ahir es va realitzar a la plaça dels Alls.

Puigdemont a la inauguració

La Firagost es va posar en marxa ahir a les deu del matí, però la inauguració oficial no es va fer fins a les set de la tarda en un acte encapçalat pel president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que destacà la importància d’una fira d’aquestes característiques, ja que «és on es pot observar l’estat del camp i, per tant, l’estat d’aquella part del teixit econòmic que garanteix l’equilibri i la cohesió territorial i social». «Hem de donar les eines necessàries als nostres productors perquè tinguin un futur», afegí, i a continuació visità el recinte firal.

Productes de la comarca

Si una característica té la Firagost és que s’aposta pel producte local i de proximitat. Així, entre les diferents mostres que es troben per carrers i places de Valls, destaca la dels productes fets a la comarca, molts d’ells associats al ‘Fet a l’Alt Camp’. Per tal de donar a conèixer aquesta marca, ahir l’associació va celebrar la sisena edició del Tast de Productes de l’Associació Fet a l’Alt Camp, un acte realitzat a la plaça de l’Oli que va anar acompanyat per la música en directe del duet Mariona & Gabriel.

Amb el vi com a fil conductor, el tast va estar conduït pel xef Albert Roig. A més a més, els participants van poder degustar productes de la vintena de productors de la comarca associats, des d’oli d’oliva, a pa d’espelta amb nous, patata palla amb calçot, coques o formatge.

Concursos

Per acabar de completar les exposicions i mostres, Firagost acull anualment una sèrie de competicions que es converteixen en un fort pol d’atracció tant per vallencs com visitants.

Les competicions més esperades són, sens dubte, la Cursa-Concurs de Portadors de Saques d’Avellanes, que ahir es va celebrar la 31a edició; i la XXVI Cursa Femenina de Portadores de Mitges Saques d’Avellanes. En categoria masculina, la cursa consisteix a portar una saca de 58 quilos a l’espatlla i recórrer 1.500 metres amb sortida i arribada a la plaça de l’Estació. En el cas de la femenina, les participants van haver de fer un recorregut de 1.000 metres carregades amb saques de 28,800 quilos.

D’altra banda, al Kursaal es va fer el XXXVII Concurs d’Arrossegament amb Trineu, mentre que el Pati tornà acollí un dels concursos més populars que s’ha anat fent un lloc en les últimes edicions. Es tracta del VI Concurs de Beure en Porró, que constà de cinc categories: infantil, femenina, més estil, més temps i més amunt.

Comentarios
Multimedia Diari