Valls i teatre en femení a mitjans del segle XX

La mostra es podrà visitar fins al pròxim 3 d’abril al vestíbul del Teatre Principal i s’emmarca en la celebració del 8 de març

21 febrero 2019 09:57 | Actualizado a 21 febrero 2019 10:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls i teatre en femení a mitjans del segle XX’ és el nom de l’exposició que el vestíbul del Teatre Principal acollirà durant les properes setmanes amb motiu de la pròxima celebració del 8 de març, Dia de la Dona. 

L’activitat s’emmarca dins del cicle de l’Escola de l’Espectador, que agrupa els actes paral·lels a la programació artística dels Teatres de Valls, i es podrà veure fins al 3 d’abril. 

Al llarg de la història, el desequilibri profund entre sexes a l’art teatral ha estat una constant. 

En un món amb la discriminació femenina especialment accentuada, es fa un homenatge a les dones de Valls de mitjans del segle passat que, decidides, van esdevenir actrius pujant a escena.  

Les fotografies pertanyen a una selecció d’imatges i espais on l’actriu n’és la protagonista, diferents indrets dins i fora del teatre de referència. 

A través de les imatges procedents del fons fotogràfic de l’Arxiu Municipal de Valls, la comissària Aïda Sánchez ha realitzat un exhaustiu treball per tal d’ampliar-ne la informació, especialment a partir d’informants i de la memòria oral de persones vinculades a la Congregació Mariana i a la tradició teatral de Valls, així com amb bibliografia i premsa de l’època, que han ajudat a contrastar i ampliar-ne la informació. 

«Abans es feia teatre als locals socials, a les escoles, per exemple el col·legi Lledó», explica la comissària Aïda Sánchez i afegeix que «volem visibilitzar la dona al teatre. És un tema que no es coneix i fins ara no hi havia hagut una exposició d’aquestes característiques».

Apropar la  història local
L’objectiu del treball és apropar un període de la història local a partir d’una activitat tan concreta com la teatral. L’enfocament s’ha centrat en les dones com a protagonistes, amb un clar objectiu feminista, en un breu espai temporal dins del conjunt de la història.  

L’exposició es pot veure des de l’obertura de portes del Teatre Principal en cada funció fins a la finalització de l’espectacle. La mostra té un total d’onze fotografies i deu plafons. A més hi ha un text per contextualitzar l’any i l’autor de cada fotografia.

Visita guiada
Abans de la representació de l’obra teatral Veu de Dona, el divendres 15 de març, a les 20 h, la comissària explicarà els detalls del treball i de les mateixes imatges en una visita guiada de forma gratuïta. 

La comissària vallenca Aïda Sánchez Martínez és graduada en Història per la Universitat Rovira i Virgili, i actualment realitza el màster en Gestió Cultural per la Universitat Oberta de Catalunya. 
Com a treball final de grau, ha realitzat la biografia de l’aviadora republicana Dolors Vives Rodon, figura de la qual ha realitzat diverses xerrades a la nostra ciutat.  

Actualment és investigadora sobre història de les dones a la Universitat Rovira i Virgili, i participa en diferents jornades, cicles, estudis, publicacions i exposicions sobre la història de les dones i feminisme.

Comentarios
Multimedia Diari