Valls: la botiga que porta el nom de l’àvia

Ca la Lluïseta està ubicada al carrer de la Cort de Valls i celebra 90 anys amb diferents activitats per a tots els nens i nenes

24 mayo 2019 12:18 | Actualizado a 24 mayo 2019 17:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Lluïsa Vives era el nom de la nostra àvia i va començar un negoci petit, i va anar creixent a poc a poc. Als inicis estava ubicat al començament del carrer de la Cort», explica Roser Oller qui porta actualment la botiga de joguines Lluïsa Vives o Ca la Lluïseta juntament amb el seu germà Jordi Oller.

I és que la botiga de joguines de Valls celebra 90 anys i va néixer l’any 1928. Lluïsa Vives va ser la primera propietària que va engegar el negoci de joguines al Carrer de la Cort, número 9. Des de llavors que la botiga sempre ha estat localitzada al mateix lloc. Ramon Oller, el fill de Lluïsa Vives va seguir el negoci, i actualment són Jordi Oller i Roser Oller els qui es dediquen a la botiga de joguets seguint així, el negoci familiar que va començar la seva àvia. 

«Abans venien de tot: olles, cassoles, quatre joguines i fins i tot alguns li deien ‘el 95’ perquè venien coses petites a 95 cèntims..», diu Jordi Oller. L’any 1988 van fer una important reforma: obrir totes les plantes de la botiga. «Van ser uns anys molt bons, on els nens jugàven molt i era una bona època», assegura la Roser. «La comarca era molt important, i sobretot els dimecres quan baixaven els pagesos al mercat aprofitaven per comprar alguna joguina. Els dissabtes en canvi, venia la família a comprar, o gent de Barcelona que tenia masia», recorda Jordi. Ca la Lluïseta té un gran ventall de productes: joguines, jocs educatius, material escolar, jardí, tobogans, sacs de dormir..

A més tenen peluixos del seguici festiu de Valls: la Mulassa de Valls, els gegantons, l’àliga. O altres productes com un joc de castells, tasses, puzzles, i diuen que es ven tot l’any, però més per Sant Joan. «Ara que inauguraran el Museu Casteller molts turistes voldran comprar algun detall, o joc de castells. El folkore es ven molt, nosaltres l’encarreguem que ens el facin i es ven molt», assegura la germana. També diuen que estan introduïnt nous peluixos d’altres ciutats de Catalunya, com per exemple Falset, Reus, Vilanova i la Geltrú.

Els temps han canviat, i la botiga s’ha hagut d’adaptar a la societat actual. L’any 2013 van reformar la botiga, amb més espai i més moderna.
«L’edat de jugar s’ha escorçat ja que amb les noves tecnologies molts nens prefereixen jugar amb l’ordinador o la tablet. Els hàbits de jugar han canviat», lamenta la Roser.

Activitats variades

L’any passat van organitzar diferents activitats amb motiu de l’aniversari: per exemple la Roser Capdevil va explicar un conte, un taller impartit per Rafel Vives de ‘Ja t’ho faràs’. També van estrenar la Lluïseta. Es tracta d’un capgros amb una disfressa a tamany real i la van treure al carrer per la Cavalcada. «Potser cap a finals d’any farem algun acte més. Des del 2013 hem fet diferents activitats», conclouen els germans.

Comentarios
Multimedia Diari