Valls posarà el nom de Neus Català a un carrer o espai municipal

També s’instal·larà una placa amb la biografia d’aquesta supervivent del camps d’extermini nazi, morta l’abril passat

28 octubre 2019 22:30 | Actualizado a 29 octubre 2019 13:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls posarà el nom de Neus Català, Conxita Grangé i de la resta de republicanes deportades i perseguides pel nazisme i feixisme a un carrer o espai municipal. Així es va aprovar per unanimitat ahir a la tarda al ple municipal. La moció sol·licita que s’instal·li una placa on s’expliqui la seva biografia, seguint els criteris que marca la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic.

«Volem que es realitzin campanyes de difusió sobre la vida i dificultats de les dones als camps nazis, com el cas de Neus Català i Conxita Grangé, així com d’altres dones deportades i perseguides pel feixisme. Els acords es traslladaran a la Generalitat de Catalunya i a l’associació Amical de Ravensbrück», va afirmar la regidora de Transparència de Valls, Núria Gavarró.

La moció recorda que entre 1939 i 1945 més de 9.300 persones republicanes catalanes i espanyoles van passar pels camps de concentració nazis. D’aquestes, prop de 5.200 van perdre la vida i unes 3.800 van aconseguir sobreviure. Un total de 334 figuren com a desaparegudes.

El camp de concentració de Ravensbrück va ser l’únic pensat i dissenyat per a dones i infants. Hi van morir 92.000 persones. És el camp on van fer cap la majoria de les dones republicanes catalanes. Dues d’elles són Neus Català i Conxita Grangé.

«És necessari crear un espai de memòria perquè és una eina de pedagogia dels valors de la pau, la tolerància i el respecte. Hem de dignificar la lluita d’aquestes dones en un moment de retrocessos democràtics ja que sempre van portar per bandera la lluita feminista», va dir Gavarró.

Una altra moció que van presentar els grups municipals d’ERC-Compromís per Valls, i Junts per Valls va ser la de suport al veí del Pont d’Armentera Joan Tortosa i a totes les persones detingudes i empresonades. «La moció sol·licita que s’investigui, se sancioni i s’aparti del servei els agents que hagin protagonitzat abusos, pràctiques vexatòries o tècniques il·legals», va afirmar la regidora d’Acció Cívica i Joventut, Laia Castells. La moció es va aprovar amb 16 vots a favor i cinc en contra (Ciutadans i PSC).

El ple de Valls va felicitar les dues colles castelleres per l’actuació de Santa Úrsula d’aquest diumenge. «Estem treballant per fer un acte institucional», va avançar l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré. A més, tots els grups polítics van mostrar la seva solidaritat i escalf als pobles veïns de la Conca pels aiguats de la setmana passada.

Comentarios
Multimedia Diari