Valls retirarà els col·lectors de la llera dels torrents per millorar el sanejament

Aquesta actuació haurà d’incloure les solucions tècniques per a la retirada de les canonades dels col·lectors d’aigües residuals que recorren a hores d’ara la llera dels torrents del Catllar i la Xamora

31 julio 2019 06:50 | Actualizado a 01 agosto 2019 12:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Valls ha aprovat adjudicar a la Unió Temporal d’Empreses formada per les firmes BAC Engineering Consulting i CRH els treballs de redacció del projecte constructiu de millora del sistema de sanejament de la ciutat que, com a principal mesura, ha d’incloure la retirada dels col·lectors de la llera dels torrents.

La Junta ha aprovat, per un import de 114.000 euros IVA inclòs, adjudicar a aquestes dues enginyeries especialitzades en projectes hidràulics i hidrològics la redacció del projecte executiu. 

Aquest projecte haurà d’incloure les solucions tècniques per a la retirada de les canonades dels col·lectors d’aigües residuals que recorren a hores d’ara la llera dels torrents del Catllar i la Xamora. Es tracta dels col·lectors que l’any 1994 es van instal·lar a la mateixa llera dels torrents i que han generat problemes continuats de manteniment.

Al llarg d’aquests 25 anys, pluges torrencials o moviments de terres han provocat el trencament de col·lectors en diversos punts, una problemàtica que genera vessaments d’aigües residuals. A més, l’aigua naixent dels torrents s’infiltra també als mateixos col·lectors, reduint el seu cabal ecològic i, a més, provocant problemes de funcionament a l’Estació Depuradora dels Molins.

El projecte definirà totes les actuacions que s’hauran de realitzar als torrents i al seu entorn per a la millora del sistema de sanejament, en una inversió que s’ha estimat d’entrada que superarà els 5 milions d’euros. Així, a més de la retirada dels col·lectors, el projecte també inclourà la supressió de la depuradora del Polígon Industrial, una instal·lació de l’any 1976 que ja ha quedat obsoleta i que provoca episodis de males olors, sobretot a les zones del nord de Valls.

Es preveu que a l’EDAR del polígon només es faci un tractament primari i que sigui l’EDAR dels Molins on es tracti la totalitat de les aigües residuals de Valls. El projecte, a més del trasllat de les canonades dels col·lectors i els canvis a les depuradores, també tindrà en compte els sistemes de bombament i les instal·lacions elèctriques necessàries per renovar completament el sistema de sanejament.

L’alcaldessa Dolors Farré va destacar que l’inici dels treballs de redacció del projecte és gràcies a l’acord amb l’ACA i «suposa un pas ferm cap a la recuperació progressiva dels torrents de Valls per convertir-los en un parc fluvial obert a la ciutadania. Començant precisament per la retirada dels col·lectors com a pas indispensable». 

Al parc del Mas Miquel s’està millorant l’espai fluvial del tram del torrent del Catllar comprès entre el parc i el seu entorn i el barri del Vilar. L’objectiu principal dels treballs, amb una inversió de l’Ajuntament de 40.000 euros, ha estat el de restablir el curs de la llera i garantir el pas natural de l’aigua en aquest àmbit del torrent. En aquest sentit, s’està procedint a retirar tota la terra acumulada a la zona de l’estany del parc, però també s’està actuant en altres punts per garantir el curs de l’aigua.

A més, també s’ha previst millorar els accessos públics al torrent del Catllar, tan des de l’Estació d’Autobusos com des del Barri del Vilar. Aquestes obres es preven enllestir durant el mes d’agost.

Comentarios
Multimedia Diari