Valls reviu l'essència del mercat tradicional

Als carrers de la Cort, Jaume Huguet i a la plaça del Pati es pot veure una variada oferta d’articles, productes i motius per a les festes

17 diciembre 2017 09:30 | Actualizado a 17 diciembre 2017 09:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Figures de pessebre, estrelles, llums de colors, tions, molsa, arbres, plantes de Nadal, vins, caves, mel, torrons, neules, dolços de la festa i altres productes artesanals. Tot això es pot trobar aquest cap de setmana, al Mercat de Nadal i aviram de Valls.


Es tracta d’un dels mercats de carrer més típics i concorreguts de l’any. Al Mercat de Nadal s’hi pot trobar una gran varietat d’oferta d’aus de corral vives, criades de manera casolana, etc. Una àmplia oferta formada per articles i productes artesanals que són més escaients per a les festes nadalenques.
El mercat s’ubica en el centre de la ciutat de Valls (la plaça del Blat, el Pati, els carrers de la Cort i Jaume Huguet).
El Mercat estarà obert avui diumenge de les 10 del matí fins a les 8 del vespre. El Mercat de Nadal i la Fira de capons i aus se celebren el segon o tercer cap de setmana de desembre. Per a l’ocasió es disposa d’una àmplia zona d’aparcament de vehicles, situada a 150 m de la ubicació del mercat, Pàrquing ‘Barri Vell’, amb entrada per la Muralla de Sant Antoni, i en altres aparcaments municipals senyalitzats, i durant el dia es poden visitar les famoses rajoles de la capella del Roser del segle XVIII, l’Arxiprestal de Sant Joan, il·luminacions extraordinàries, música ambiental als carrers, la mostra d’aparadors i una àmplia programació d’actes, d’activitats i exposicions. Una oportunitat per conèixer elements patrimonials vallencs singulars.


El mercat és coordinat per la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, amb la col·laboració de l’Ajuntament, la Unió de Botiguers de Valls, Criadors Locals d’Aviram i la Societat Sant Antoni i l’objectiu és fer reviure un dels mercats més típics de la ciutat.


Totes aquestes parades comparteixen protagonisme amb uns carrers il·luminats amb llums de Nadal, diverses exposicions i mostres del tradicionari popular català, així com campanyes comercials exclusives per al cap de setmana de la fira. Un altre dels punts forts de la programació és el Pessebre Monumental a la capella del Roser. Una tradició que se celebra cada any.


Durant la jornada d’avui hi haurà la visita del Fumera pel Mercat de Valls. A més es farà la recollida de material reutilitzat per tal de dur a terme els tallers del Parc de Nadal. Diferents activitats per les festes de Nadal i de La Marató ompliran aquest diumenge els carrers de la ciutat.


Història
Valls és una ciutat de tradició de mercats, fires i activitats mercantils. Fa més de vuit segles que celebra mercats setmanals, els dimecres i dissabtes. Amb el Mercat de Nadal a Valls, es reviu de nou el tipisme i la tradició dels pollastres, galls dindi, capons..., vius, posats amb els carros que d’antic utilitzaven els criadors d’aviram per anar a vendre a la capital.


La tradició del mercat es remunta a l’any 1210, quan el rei Pere el Catòlic va atorgar a la vila el privilegi de fer un mercat públic setmanal. Des de llavors, aquesta dinàmica no s’ha trencat mai, i encara avui vallencs i comarcans es donen cita cada dimecres i dissabte per comprar productes frescos al mercat.

Comentarios
Multimedia Diari