Valls també té el campanar més petit de Catalunya

Molts vallencs i vallenques no coneixen que a la ciutat hi ha el campanar més petit de Catalunya. Es troba davant de l’església del Sagrat Cor, al barri els Pisos de Clols

11 agosto 2019 15:30 | Actualizado a 11 agosto 2019 17:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls té el campanar més alt de Catalunya de l’església de Sant Joan –que fa 74 metres d’altura– i també el més petit. Aquest es troba al barri els Pisos de Clols, just davant de l’església del Sagrat Cor. Fins fa un any i mig tocava els quarts i les hores, i ara només toca els dies de missa.

Jordi Targa va ser president del barri els Pisos de Clols i va ser un dels impulsors de la col·locació del campanar del barri. «L’any 1995 vaig entrar com a president, i un dels objectius va ser arreglar l’església, però no teníem campanar», recorda Jordi Targa, i afegeix que «en aquell moment el mossèn ens va dir que hi havia una campana en desús a l’església de Sant Antoni i la podíem utilitzar». Així doncs, van parlar amb l’Ajuntament per veure si podien trobar una solució. L’arquitecte municipal els va aconsellar que la campana estigués damunt d’una columna.

«A finals dels anys 70 el mossèn Salvador va trobar les columnes de les antigues porxades de la plaça del Blat i va decidir guardar-les al pati de l’església del Sagrat Cor. Així doncs van utilitzar una de les columnes per col·locar la campana a dalt de tot». L’estructura de ferro del campanar la van sufragar els veïns a través de vendre postals i pins. El 12 d’octubre del 1997 es va inaugurar el retaule de l’església del Sagrat Cor i el campanar. Els veïns del barri van contactar amb un electricista i va col·locar un electroimant –que estirava–, i a dins hi havia un programador.

«El dia de la inauguració, Jaume Sans, que va ser un dels homes que va pujar les columnes al barri, va tocar per primer cop la campana», conclou Jordi Targa. I és que molts vallencs i vallenques no coneixen que a la ciutat hi ha el campanar més petit de Catalunya.

El més alt de Catalunya

El campanar de l’església de Sant Joan és tot un símbol de la ciutat. La seva espectacular alçada, 74 metres, el converteix en el campanar més alt de totes les esglésies parroquials de Catalunya i en un privilegiat mirador del Camp de Tarragona. Des del replà de les campanes es poden albirar els pobles i camps de fins a cinc comarques diferents. Les obres de construcció d’aquest giny de pedra i ferro van començar al març de 1896. L’autor del projecte va ser l’arquitecte barcelonès Francesc Villar i de l’execució de les obres es va encarregar el mestre vallenc Joan Oller. Després d’uns mesos, durant la festivitat de Santa Úrsula de 1897, el flamant campanar nou va ser beneït en un acte que va suposar un gran esdeveniment per la ciutat de Valls.

Al llarg dels anys, la pedra calcària utilitzada a l’obra va ser causant d’un greu procés de degradació de l’estructura. Els treballs realitzats per la Comissió prorestauració del campanar de Valls i les aportacions econòmiques de molts vallencs van permetre la consolidació i restauració de tota la pedra de la part superior de l’edificació, mitjançant un treball laboriós que va començar l’any 1984.

Comentarios
Multimedia Diari