'Valls, terra de calçots' dóna a conèixer als turistes la història de la ciutat i l'origen de la calçotada

La ruta visita els espais més emblemàtics de la capital de l'Alt Camp i acaba a la Cooperativa Agrícola, on s'aprofundeix en l'àmbit gastronòmic

19 mayo 2017 23:30 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diuen que les coses més importants que es poden fer a Valls s'han de fer aixecant el cap. D'una banda mirar els castells, de l'altra admirar el campanar de l'església de Sant Joan, el més alt de Catalunya, i finalment menjar calçots. Les tres queden recollides a la nova ruta que s'ha ideat des de l'Oficina Municipal d'Informació Turística de la ciutat, 'Valls, terra de calçots'. L'itinerari passa pels indrets més emblemàtics de la capital de l'Alt Camp, com les places del Pati i del Blat -aquesta última, quilòmetre zero del món casteller-, inclou la pujada al campanar i acaba amb una visita a la Cooperativa Agrícola, on s'aprofundeix en la història del calçot, el seu cultiu i l'origen de la calçotada.

 

Aprofitant que és temporada de calçots i calçotades, l'Oficina Municipal d'Informació Turística (OMIT) de Valls ha creat una nova ruta centrada en els valors del paisatge i en els productes agrícoles de la capital de l'Alt Camp, especialment el calçot. Tal com ha explicat a l'ACN Jordi Salvadó, de l'OMIT, "es visita el nucli antic de Valls, allò més emblemàtic, i acabem a la Cooperativa Agrícola per acabar de veure la part més lligada a la terra".

 

La visita comença a la plaça del Pati, passa pel carrer de la Cort i, una de les primeres parades importants és a la capella del Roser. Es tracta d'un espai que només es pot visitar de manera guiada i on es poden observar uns enrajolats a les parets que representen la coneguda Batalla de Lepant -els formen unes 2.600 rajoles del segle XVII-. Com a curiositat, a més, s'hi pot veure també una mena de balcó que va fer construir el veí que va pagar la restauració de la capella. Una petició per poder sentir missa sense sortir de casa.

 

El recorregut continua per la plaça de l'Oli on, aprofitant que és la plaça on es fa el mercat, Salvadó aprofita per explicar l'origen de la calçotada. Un origen popular, d'un pagès que un dia va coure unes cebes grillades directament a la flama de la foguera i se les va menjar amanides amb sal i oli. La popularització de les calçotades va venir més tard, als anys 40. A la plaça del Blat, on hi ha l'Ajuntament de Valls, és el torn de la història dels castells i de l'origen de les dues colles vallenques, i és que es tracta de la plaça on hi ha el quilòmetre zero del món casteller.

 

Arribats aquí, 300 escales separen els visitants d'un dels punts més coneguts de Valls, el campanar de l'església de Sant Joan. És el més alt de Catalunya, amb 74 metres d'altura, i el segon de tot l'Estat per darrere de la Giralda de Sevilla, i es va construir a finals del segle XIX. Des de dalt es pot admirar tota la ciutat i el seu entorn.

 

Precisament el campanar ha estat un dels espais que més ha agradat al Lorenzo Álvarez. "És impressionant les vistes que hi ha i l'alçada que té", ha exclamat. És de Cambrils i aquest diumenge ha fet la visita amb una colla d'amics amb nens petits. "M'ha semblat una ruta molt interessant, una molt bona iniciativa", ha assegurat. "Hem descobert coses de Valls, de la història, dels indrets més característics", ha exposat, i ha reconegut que també l'ha entusiasmat la capella del Roser.

 

Per la Clara Solé i el Gerard Domènech, el campanar també s'emporta la millor valoració. "No coneixia la història de Valls, les places, el campanar...", ha comentat Domènech, "ha estat interessant". Ells han vingut de Tarragona per fer la típica calçotada amb la colla d'amics, com fan cada any, han explicat, i sempre la combinen amb una visita turística.

 

Aquest acostuma a ser el perfil de persones que s'interessen per la ruta, que es va començar a oferir el cap de setmana passat. Grups procedents de diversos indrets de Catalunya o de la resta de l'estat espanyol que, amb família o amics, van a la zona de l'Alt Camp a fer una calçotada i volen complementar-la amb una ruta cultural. Aquesta visita, 'Valls, terra de calçots', es podrà realitzar tots els dissabtes i diumenges dels mesos de febrer i març. El preu per persona és de sis euros, amb descomptes per a grups i tiquet gratuït per als infants fins a sis anys.

Comentarios
Multimedia Diari