Viatge al centre de la Terra de Tarragona

La Cova Urbana. Sota els carrers de Tarragona s’amaga un espectacular secret
natural, format per coves, galeries i un llac subterrani que s’obren a l’aventura

02 octubre 2019 08:40 | Actualizado a 02 octubre 2019 09:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La ciutat de Tarragona ofereix visites que s’allunyen molt del concepte clàssic de ciutat romana. Una de les propostes més arriscades i originals per a descobrir la que potser és la cara més oculta de la seva trama urbana és la visita a la Cova Urbana, que ens mostra les entranyes que s’amaguen sota terra i els tresors que oculta el municipi quan anem sota terra.

De fet, el descobriment de la Cova Urbana es considera la troballa més important realitzada a la localitat durant la dècada dels noranta. Segons confirmen els responsables de la Societat d’Investigacions Espeleològiques de Tarragona (SIET). El dia 16 de Novembre de 1996, a conseqüència d’unes obres per a la construcció d’un edifici al carrer Gasómetre nº 32 de Tarragona, apareixen per casualitat unes galeries que havien estat excavades per la mà de l’home. Més tard es podria comprovar que van ser perforades 200 anys abans del naixement de Crist. D’elles es van extreure algunes peces de l’època romana, però el més sorprenent de la troballa va ser un pou natural, i és en aquest moment que comença una aventura d’exploracions i descobriments que encara continua. Dies més tard, el 22 de novembre, entren per primera vegada un grup d’espeleòlegs encapçalats per Antonio Cabezas. Després de superar les galeries romanes baixen per l’esmentat pou d’uns cinc metres trobant una petita sala. Travessant uns regalims estalactítics que aparentment habien estat forçats descendeixen un nou ressalt de dos metres i finalment un pou d’uns set metres. Aquest darrer, acaba en un petit llac. Una mica més amunt, trobem una finestra d’un metre i mig de diàmetre que, un cop superada, dona pas a una sala amb un llac que abasta la quasi totalitat de la mateixa. Després de 13 anys del seu descobriment, la Cova se segueix explorant.

Tal com assenyalen els membres del SIET, la Cova Urbana es troba en una propietat privada, però es permet l’entrada als grups d’espeleólegs federats, sempre que tramitin els permisos via Federació Catalana d’Espeleologia. Tanmateix, aquelles persones que no coneixen el món de l’espeleologia, mitjançant la SIET també poden visitar la Cova. Es significatiu que, alguns dels socis que actualment pertanyen al club van començar amb una visita a la cova urbana.

Avui dia, en horari de cap de setmana, els membres del SIET organitzen sortides per a conèixer una mica més el subsòl de la ciutat i aquest espai especial. El recorregut permet poder connectar amb el costat més explorador de cadascú i recórrer galeries i sales que van ser desconegudes en la seva majoria fins al seu redescobriment, l’any 1996.

La visita comença al mateix carrer Gasómetre descendint a la ultima planta del pàrquing del numero 32, a partir del qual s’inicia un trajecte de pous i galeries que van excavar els romans a principis de l’Era Cristiana, una ruta que permet descobrir què hi ha sota el terra d’una ciutat que molts trepitgem cada dia, farcit de passadissos, gateres, galeries i llacs subterranis que us permetran descobrir un dels secrets més sorprenents de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari